Rugaciunea inimii

Să rostim cât mai des rugaciunea inimii: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”.

Rugaciunea inimii rostita timp de 3 ore

Părinţii cei duhovniceşti ne îndeamnă să folosim mai ales rugăciunea aceasta: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul şi au dat şi o rânduială în privinţa aceasta.

Pe mine m-a învăţat Părintele Arsenie Boca, Dumnezeu să-l odihnească, în 1942, cum să fac această rugăciune, lipind-o de respiraţie. Şi anume a zis aşa: să spun cu mintea – deci cu cuvântul gândit – „Doamne” între respiraţii; concomitent cu inspirarea, deci trăgând aerul în piept, să zic: „Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu”, şi expirând, dând afară aerul din piept, să zic: „miluieşte-mă pe mine păcătosul”. Aceasta nu e o condiţie necesară pentru mântuire, adică acela care zice pe respiraţie se mântuieşte, şi cel care zice altfel nu se mântuieşte.

Important e să fii angajat în rugăciunea aceasta, în metoda aceasta de curăţire a sufletului. Bineînţeles că lucrul acesta nu trebuie să-l facă cineva care este angajat în alte lucrări în care e solicitată mintea.

(Arhimandritul Teofil Părăian, Veniţi de luaţi bucurie, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2001, p. 131)

Rugăciunea inimii este o practică de rugăciune folosită în tradiția creștină ortodoxă, care se bazează pe rostirea continuă a unei scurte rugăciuni, cum ar fi „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”, cu accent pe rostirea ei cu inima și nu doar cu gura.

Beneficiile rugăciunii inimii sunt:

  1. Îmbunătățește concentrarea: Rugăciunea inimii ne poate ajuta să ne concentrăm mai bine și să fim mai prezenți în momentul prezent, eliminând gândurile distractive.
  2. Dezvoltă simțul lui Dumnezeu: Rugăciunea inimii ne poate ajuta să dezvoltăm simțul lui Dumnezeu și să fim mai conștienți de prezența Lui în viața noastră.
  3. Îmbunătățește starea de spirit: Rugăciunea inimii ne poate ajuta să ne relaxăm și să reducem nivelul de stres și anxietate.
  4. Îmbunătățește relația cu Dumnezeu: Rugăciunea inimii ne poate ajuta să ne conectăm cu Dumnezeu și să îmbunătățim relația noastră cu El.
  5. Îmbunătățește relațiile cu cei din jur: Rugăciunea inimii ne poate ajuta să fim mai iubitori și mai înțelegători cu cei din jur și să ne dezvoltăm empatia.
  6. Ajută la eliberarea de păcate: Rugăciunea inimii ne poate ajuta să ne eliberăm de păcate și să găsim mântuirea și iertarea.

Este important de menționat că rugăciunea inimii poate fi o practică dificilă și că este recomandat să fie învățată sub îndrumarea unui duhovnic experimentat și în cadrul unei vieți duhovnicești echilibrate.

Calendar Ortodox Iulie 2023

Calendar Ortodox iulie 2023

Calendar Crestin-Ortodox IULIE 2023 (31 zile) ziua 14 ore, noaptea 10 ore. Care sunt Sarbatorile si zilele cand este dezlegare la peste. 1 S † Sfantul Leontie de la Radauti; Sfintii Cosma si Damian, …
Psalmul 50 Biblia Ortodoxa

Psalmul 50

Psalmul 50 citit din Biblia Ortodoxa. Rugaciune zilnica din Sfanta Scriptura. Psalmul 50 rostit o data, de 7 ori si de 49 de ori. Psalmul 50 Psalmul 50 rostit o data Psalmul 50 rostit …
Psalmul 23

Psalmul 23

Psalmul 23 citit din Biblia Ortodoxa. Rugaciune zilnica din Sfanta Scriptura. Psalmul 23 rostit o data, de 7 ori si de 49 de ori. Psalmul 23 Psalmul 23 rostit o data Psalmul 23 rostit …
Calendar Ortodox Noiembrie 2024

Calendar Ortodox noiembrie 2024

Calendar Crestin-Ortodox NOIEMBRIE 2024 ziua 10 ore, noaptea 14 ore. Care sunt Sarbatorile si zilele cand este dezlegare la peste. 1 V Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian Post 2 S Sfantul …
Psalmul 6

Psalmul 6

Psalmul 6 citit din Biblia Ortodoxa. Rugaciune zilnica din Sfanta Scriptura. Psalmul 6 rostit o data, de 7 ori si de 49 de ori. Psalmul 6 Psalmul 6 rostit o data Psalmul 6 rostit …
Calendar Ortodox Ianuarie 2024

Calendar Ortodox ianuarie 2024

Calendar Crestin-Ortodox IANUARIE 2024 ziua 10 ore, noaptea 14 ore. Care sunt Sarbatorile si zilele cand este dezlegare la peste. 1 L † Taierea Imprejur cea dupa trup a Domnului; Sfantul Vasile cel Mare …