Rugaciunea inimii

Să rostim cât mai des rugaciunea inimii: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”.

Rugaciunea inimii rostita timp de 3 ore

Părinţii cei duhovniceşti ne îndeamnă să folosim mai ales rugăciunea aceasta: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul şi au dat şi o rânduială în privinţa aceasta.

Pe mine m-a învăţat Părintele Arsenie Boca, Dumnezeu să-l odihnească, în 1942, cum să fac această rugăciune, lipind-o de respiraţie. Şi anume a zis aşa: să spun cu mintea – deci cu cuvântul gândit – „Doamne” între respiraţii; concomitent cu inspirarea, deci trăgând aerul în piept, să zic: „Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu”, şi expirând, dând afară aerul din piept, să zic: „miluieşte-mă pe mine păcătosul”. Aceasta nu e o condiţie necesară pentru mântuire, adică acela care zice pe respiraţie se mântuieşte, şi cel care zice altfel nu se mântuieşte.

Important e să fii angajat în rugăciunea aceasta, în metoda aceasta de curăţire a sufletului. Bineînţeles că lucrul acesta nu trebuie să-l facă cineva care este angajat în alte lucrări în care e solicitată mintea.

(Arhimandritul Teofil Părăian, Veniţi de luaţi bucurie, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2001, p. 131)

Rugăciunea inimii este o practică de rugăciune folosită în tradiția creștină ortodoxă, care se bazează pe rostirea continuă a unei scurte rugăciuni, cum ar fi „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”, cu accent pe rostirea ei cu inima și nu doar cu gura.

Beneficiile rugăciunii inimii sunt:

  1. Îmbunătățește concentrarea: Rugăciunea inimii ne poate ajuta să ne concentrăm mai bine și să fim mai prezenți în momentul prezent, eliminând gândurile distractive.
  2. Dezvoltă simțul lui Dumnezeu: Rugăciunea inimii ne poate ajuta să dezvoltăm simțul lui Dumnezeu și să fim mai conștienți de prezența Lui în viața noastră.
  3. Îmbunătățește starea de spirit: Rugăciunea inimii ne poate ajuta să ne relaxăm și să reducem nivelul de stres și anxietate.
  4. Îmbunătățește relația cu Dumnezeu: Rugăciunea inimii ne poate ajuta să ne conectăm cu Dumnezeu și să îmbunătățim relația noastră cu El.
  5. Îmbunătățește relațiile cu cei din jur: Rugăciunea inimii ne poate ajuta să fim mai iubitori și mai înțelegători cu cei din jur și să ne dezvoltăm empatia.
  6. Ajută la eliberarea de păcate: Rugăciunea inimii ne poate ajuta să ne eliberăm de păcate și să găsim mântuirea și iertarea.

Este important de menționat că rugăciunea inimii poate fi o practică dificilă și că este recomandat să fie învățată sub îndrumarea unui duhovnic experimentat și în cadrul unei vieți duhovnicești echilibrate.