Furatul miresei

Furatul miresei este un moment care pur si simplu nu poate lipsi de la nuntile din zilele noastre. Indiferent de categoria sociala sau de zona geografica de unde provin mirii, aceasta traditie de nunta se pastreaza si in prezent, la scara larga. Obiceiul furatului miresei era practicat si pe vremea comunismului, insa a devenit din ce in ce mai popular, in perioada post decembrista. Furatul miresei este si un prilej de spectacol, un moment savuros.

Daca tot se practica furatul miresei, iar acest moment ne ofera cateva scene amuzante, de ce sa nu extindem acest obicei si la miri? De-a lungul anilor, la unele nunti, amuzamentul se tine lant, iar dupa furatul miresei, urmeaza furatul mirelui. Furatul mirelui este o razbunare a tinerelor fete necasatorite, este un prilej ca mireasa sa dovedeasca iubirea si sacrificiile de care este in stare pentru mire, sau este pur si simplu o mica escapada, presarata cu cateva scene amuzante?

Despre furatul mirelui nu se stie si nu se vorbeste prea mult. Despre furatul mirelui, daca il doriti ca moment, poate aflam cate ceva chiar de la dumneavoastra, dupa nunta.

De unde a pornit acest obicei al furatului miresei?

O varianta cunoscuta legata de furatul miresei

Inca din vremurile indepartate, mireasa era cea mai mare comoara a mirelui, era protejata, iubita si adorata de acesta, iar cei care o furau cereau monede si bunuri de la mire pentru a nu o necinsti. Obiceiul exista si la vechii nobili din Anglia si nu numai, care in ziua nuntii luau mireasa de la nunta, o necinsteau si apoi o returnau mirelui. Daca mirele nu voia ca nobilul sa isi bata joc de mireasa, platea sume mari de bani. E ceea ce se numea dreptul la „primera nocte (prima noapte)”.

Astazi, in cele mai multe cazuri, nu mai poate fi vorba de aceleasi motive. Totusi, in prezent, mirii sunt dispusi sa plateasca sume importante de bani, sa faca anumite gesturi, declaratii de dragoste, sau sa rascumpere mireasa prin diverse obiecte. Este clar ca si acum, mireasa este pretioasa pentru mire. Pe vremuri, mireasa era cu adevarat furata, astazi ea lasandu-se furata. Ceea ce urmeaza in continuarea furatului, este la fel de necunoscut de mireasa, ca pe vremuri.

O alta legedna legata de furatul miresei

Legenda spune ca primii hoti de mirese au fost rapitorii Sabinelor. Dupa intemeierea Romei , romanii s-au gandit sa populeze noul oras, asa ca au organizat o petrecere la care au invitat tribul Sabinilor, care erau cunoscuti pentru femeile lor frumoase. Dupa ce petrecerea a luat sfarsit, profitand de faptul ca barbatii adormisera, romanii le-au rapit nevestele, surorile si fiicele, fugind cu ele. Se spune ca atunci cand sabinii au revenit sa-si recupereze femeile, acestea au fost cele care au cerut indurare, deoarece se indragostisera de rapitori.

Acest mit s-a pastrat peste ani, devenind obiceiul furatului miresei in noaptea nuntii.

Furatul miresei – un spectacol asteptat

Furatul miresei din timpul petrecerii nuntii este un joc si un spectacol – mirele este pedepsit pentru ca nu a fost atent la mireasa lui, iar rascumpararea este simbolica. De altfel, din popor s-au mai nascut si vorbe precum „mireasa furata nu are pret”, fiind necesar ca tanara sa fie furata pentru a dobandi valoarea. Majoritatea mireselor sunt readuse la petrecere contra unei declaratii de dragoste, a unei cantitati de alcool superior, a unei petreceri post-nunta, a diferitor jocuri sau incercari la care poate fi pus mirele si nasul.

Totusi, rascumpararea miresei trebuie sa fie una creativa, amuzanta si nu financiara. Tinand cont ca, atat mirele, cat si nasul, ofera ceea ce li se cere, atunci mireasa lor este cu adevarat iubita si pretuita. Rar intalnim miri care negociaza reconpensa, iar acest lucru nu inseamna ca mireasa nu merita tot efortul din partea sotului si a nasului.

Un obicei care nu se va uita prea curand – furatul miresei.

Pentru un spectacol de succes, de bun simt si de bun gust, noi, echipa foto-video, avem cateva recomandari. Mireasa nu trebuie sa lipseasca de la nunta mai mult de 30 de minute. Mireasa ar trebui sa comunice fotografului si cameramanului intentia de a se lasa furata. Daca mireasa nu a fost avertizata inainte, trebuie totusi ca aceasta sa transmita un mesaj echipei foto-video. Noi, incercam sa surprindem tot ce se poate si incercam sa nu fim luati pe nepregatite.

Tactului hotilor, poate duce la un moment de diversiune, iar furtul miresei sa fie cu adevarat neobservat. De asemenea sfatuim miresele sa nu plece cu invitatii care sunt vizibil „prea veseli” deoarece furatul poate avea prelungiri, iar negocierea sa nu decurca in cele mai bune conditii. Recomandam ca momentul sa fie oarecum regizat, pe cat posibil, iar hotii sa fie cunoscuti si acceptati dinainte.

Unde fug miresele cand sunt furate?

Sau unde sunt furate miresele de la nunta?

De cele mai multe ori, miresele urmeaza aceleasi scenariu, ca nunta sa fie distractiva. Mireasa si hotii pleaca intr-un club sau discoteca, unde se distreaza fara mire, cu ajutorul catorva pahare de bautura. Daca in apropierea locatiei unde se desfasoara nunta nu sunt cluburi sau restaurante, mireasa poate fi dusa intr-un parc, poate face o plimbare pe malul marii sau a unui lac, ori poate admira un peisaj frumos de munte. La Brasov, de cele mai multe ori mergem cu mireasa pe Cetate, sub Tampa sau la Belvedere unde realizam cateva cadre cu mireasa, hotii si frumosul oras Brasov.

Am intalnit cazuri in care mirele a furat mireasa, organizandu-si momentul astfel incat sa fuga pentru cateva zeci de minute doar ei doi si cei mai buni prieteni. Acesta, este un moment al lor, o mica escapada de la evenimentul in care totul este organizat. Partea buna este ca invitatii vor continua in acest timp sa petreaca, chiar daca mirele si mireasa nu mai sunt.

Morala furatului miresei

Ce ar trebui sa invete mirele dupa ce mireasa i-a fost furata?

Dincolo de spectacolul si amuzamentul produs de momentul cand mireasa este furata, aceasta traditie are si urmatoarea invatatura: mirele trebuie sa aibe ochi numai pentru aleasa inimii lui si sa aibe grija de ea, nelasand prilej nuntasilor sa devina hoti.
Tot traditia spune ca, daca mireasa este furata pana la miezul noptii, nasul este cel care va plati rascumpararea, pe cand daca rapirea are loc dupa miezul noptii, mirele este cel care ii plateste pe hoti. La unele nunti, in functie de invitati, se spune ca mireasa nu ar trebui sa mearga pe jos, ci ar trebui sa fie purtata doar pe brate. Ca dovada, mirele primeste pantoful miresei, in acest fel putand sa ceara si rascumpararea.

Deasemenea, ei pot cere fotografului sa le arate imagini cu mireasa si hotii. Dupa negocieri aprige intre nas-mire si hoti, in urma carora primii platesc pretul cerut drept rascumpararea, mireasa este adusa inapoi pe bratele rapitorilor. Hotii, in aplauzele invitatilor, trebuie sa faca numeroase ture de sala.

Cel mai delicios si asteptat moment, nu este tortul, ci pedepsele pe care trebuie sa le faca nasul, mirele si hotii.
Uneori, rapitorii vor ca mirele sa presteze diferite activitati cum ar fi: sa cante o anume melodie, sa execute un anume dans impreuna cu nasul, sa faca o declaratie de dragoste sau sa recite ceva cu anumite cuvinte alese de rapitori.
In continuare va prezentam mai multe pedepse pe care le pot primi atat mirele si nasul, cat si hotii.

Ce i se poate cere mirelui si nasului ca rascumparare pentru mireasa?

Cat de mult se plateste furatul miresei?

Dulciuri greu accesibile – pufuleti, pufarine, acadele, bombonele, suc pentru copii, ou Kinder – acele alimente pe care nu prea ai cum sa le gasesti in miez de noapte.

Obiecte greu accesibile: ursuleti de plus, monede de 1 ban, cutii de chibrituri etc.

Alcool sau mult alcool: vin dulce sau sec, whiskey, rom, vodka, gin, irish cream si bineinteles bere.

Acestea sunt lucruri fizice, neimportante, insa de care trebuie tinut cont. Daca cumparati 3 sticle de alcool tare de la local, s-ar putea sa fie foarte costisitor. De aceea, va recomandam sa le aveti puse deoparte, inainte de a incepe nunta.

Pedepsele reale pentru mire si nas la furatul miresei

Pedepse fizice pentru mire si nas

Totusi, cea mai importanta este pedeapsa fizica pe care o poate lua nasul si finul de la hoti:

  • Sa danseze impreuna cu nasul, cu un trandafir plin de spini, in gura (asta am primit eu pedeapsa cand am fost mire);
  • Declaratie de dragoste din partea mirelui catre mireasa, dupa ce acesta a inhalat aer dintr-un balon cu heliu;
  • Sa danseze lasciv nasul si finul, cu o banana in gura;
  • Sa faca o declaratie de dragoste miresei, in rime, cu anumite cuvinte alese de hoti;
  • Sa sparga un balon impreuna cu nasul, pe la spate;
  • Sa cante karaoke cu nasul;
  • Jocul cu cele doua scaune, pe care sunt asezati mirele si mireasa. O a treia persoana adreseaza, iar cei doi trebuie sa ridice pantoful, semn ca stiu raspunsul;
  • Mirele, legat la ochi, trebuie sa recunoasca o parte a corpului miresei. Astfel, se pot aseza in linie mai multe fete. Mirele trebuie sa ghiceasca de exemplu, picioarele miresei. Intre fete se mai pot strecura si barbati, spre bucuria publicului care va rade cu pofta;
  • Mirii pot fi pusi sa povesteasca impresia a primei intalniri, ce a crezut fiecare in parte despre celalalt;

Jocuri pentru mire si mireasa la nunta

Jocul pantofului de la nunta cu mirele si mireasa

Hotii mai au optiunea supunerii mirilor la un mic test de cunoastere reciproca. Acestia sunt asezati spate in spate, fiecare avand in mana atat pantoful sau, cat si pantoful celuilalt. Intrebarile sunt in asa fel formulate incat raspunsul acestora sa poata fi dat doar ridicand pantoful corespunzator. In tot acest timp mirii nu isi vad raspunsurile.

Exemple de intrebari:
• Cine e seful in casa?
• Cine sforaie mai tare?
• Cine vorbeste in somn?
• Cine are cei mai multi bani la el?
• Cine gateste cel mai bine?
• Cine si-a declarat dragostea fata de celalalt prima data?
• Cine sta cel mai mult la baie?
• Cine duce gunoiul afara?
• Cine conduce cel mai bine (asta daca ambii miri au permis)?
• Cine e vorbaretul familiei?
• Cine detine controlul la telecomanda?
• Cine pregateste cafeaua de dimineata?

Joc nunta – „Caleasca Imparateasca” sau „Birjarul”

Furatul miresei

Pedeapasa pentru mire, mireasa, nas, nasa si hoti sau alti invitati de la nunta

Este un joc extrem de popular si energic ce aduna laolalta mesenii, aducandu-i intr-o buna dispozitie generala.
Este un joc fabulos in care, fiecare poarta denumirea unei parti componente a trasurii. Invitatii se vor lasa condusi de amuzament, de bunadispozitie si de pahare pline?!

CALEASCA IMPARATEASCA

Se pun 9 scaune in forma de caleasca. Se aleg 9 persoane care se aseaza pe aceste scaune. Fiecare persoana primeste un rol. Apoi se citeste povestea despre imparat si imparateasa. Când una din cele 9 persoane isi aude numele rolului ei, trebuie sa se ridice in picioare si sa inconjoare propriul scaun, iar apoi sa se aseze din nou pe scaun. Daca una din aceste persoane nu este atenta si nu isi aude rolul, va trebui sa bea un pahar cu apa. La auzirea rolului padurea intunecata, publicul va trebui sa spuna in cor: uuuuuuuuuuuuuuu!

Roluri:

Imparatul – Mirele
Imparateasa – Mireasa
Birjarul – o persoana cu conditie fizica buna
2 roti din fata (roata stanga si dreapta)
2 roti din spate (roata stanga si dreapta)
2 cai – doi prieteni
Padurea intunecata – publicul
Caleasca – toate persoanele care alcatuiesc caleasca

Iata cum se desfasoara Caleasca imparateasca sau Birjarul

A fost odata ca niciodata, un imparat si o imparateasa. Imparatul calatorea cu imparateasa lui intr-o frumoasa caleasca, care era condusa de credinciosul lui birjar, cu doi cai mândri. Caleasca calatorea linistita prin padurea intunecata.

Imparatul avea incredere in birjarul lui, pentru ca birjarul ii adusese de fiecare data intregi inapoi din calatorie, la palatul lor frumos. De aceea, nici imparateasa nu se temea sa calatoreasca in aceasta seara prin padurea intunecata.

Dintr-o data s-a zguduit intreaga caleasca. Caii s-au speriat si vroiau sa fuga in padurea intunecata. Imparatul a intrebat ingrijorat:

  • Birjarule, birjarule, dragul meu birjar, preaiubitul meu birjar…ce s-a intâmplat cu caii? S-a rupt cumva roata stânga din spate când ai trecut peste pietris?

Birjarul raspunse imparatului:

  • Nu, imparatul meu, eu cred ca a fost mai degraba roata dreapta din spate. E totul in ordine cu imparateasa?

In urma acestei intrebari, imparateasa raspunse birjarului:

  • Birjarule, birjarule, dragul meu birjar, preaiubitul meu birjar…mie mi s-a parut ca s-a rupt roata dreapta si roata stânga din fata. E totul in ordine cu caii? Ar fi pacat daca ar fugi in padurea intunecata.

Birjarul raspunse imparatesei:

  • Nu, imparateasa mea, caii sunt doar nelinistiti. Voi cobori din caleasca ca sa linistesc

Imparatul raspunse birjarului:

  • Birjarule, birjarule, dragul meu birjar, preaiubitul meu birjar… ai grija sa nu te ranesti când cobori din

Birjarul raspunse imparatului:

  • Nu, imparate, voi avea grija! Dupa ce ma voi uita la cai, ma voi uita la roti, ma voi uita sa vad daca caleasca este inca intacta.

Continuarea jocului caleasca imparateasca sau Birjarul

Birjarul a coborât din caleasca si a mers la cai pentru a-i linisti. Apoi birjarul a inconjurat caleasca, a controlat roata dreapta din fata, iar apoi roata dreapta din spate, apoi roata stânga din spate si roata stânga din fata, si in sfârsit intreaga caleasca. Apoi birjarul s-a urcat in caleasca, a luat haturile in mâna si a inceput sa conduca caleasca.

Imparatul isi privi imparateasa si apoi il intreba pe birjar:

  • Birjarule, birjarule, dragul meu birjar, preaiubitul meu birjar…care dintre roti a fost rupta?

In urma acestei intrebari, birjarul raspunse imparatului:

  • Nu a fost roata dreapta din fata, nici roata stânga din spate, sau roata dreapta din spate, sau cea stânga din fata. Caleasca este in ordine. Probabil a fost doar o creanga mare care a atins caleasca si a speriat

Imparateasa spuse birjarului:

  • Birjarule, birjarule, dragul meu birjar, preaiubitul meu birjar…deci putem acum sa iesim din aceasta padure intunecata si sa mergem in palatul nostru?

Birjarul raspunse imparatesei:

  • Bineinteles imparateasa mea! In curând vom ajunge cu bine acasa. Voi grabi caii ca sa putem iesi cât mai repede din aceasta padure intunecata.

Birjarul a grabit caii, iar caleasca a inaintat rapid iesind din padurea intunecata si s-a indreptat spre curtea palatului. Birjarul cobori din caleasca,  ii ajuta pe imparat si imparateasa sa coboare din caleasca, a dus caii in grajd, si a controlat inca o data roata dreapta si stânga din fata, si roata dreapta si stânga din spate. Imparatul si imparateasa au fost foarte multumiti de birjarul lor.

Si daca nu au murit pâna astazi, inseamna ca imparatul, imparateasa, birjarul, caii si caleasca vor mai trai in palatul lor din fata padurii intunecate, si vor mai calatori cu caleasca lor.

Pedepse pentru hoti la furatul miresei

Ce pedepese primesc hotii dupa ce au audus mireasa furata

  • Sa faca 3, sau mai multe ture de sala cu mireasa in brate;
  • Sa bea cu paiul o bere intreaga;
  • Sa bea mai multe pahare de short-uri;
  • Sa danseze cu o portocala sau alt fruct pe cap, prins intre doi parteneri;
  • Sa plimbe o pruna de la unul la altul, fiecare tinand o lingura in gura si fara sa se ajute de maini;
  • Daca fetele au furat mirele sa danseze can-can;
  • Sa faca cu totii cate 20 de genoflexiuni si apoi sa bea un pahar generos de alcool;
  • Sa faca fiecare 20 de flotari;
  • Sa curate cartofi, ca in armata;
  • Sa danseze in perechi, baiat baiat in pantofii doamnelor cu care au venit la nunta;
  • Sa danseze dansul pinguinului sau o ratusca sta pe lac legati la picioare;
  • Sa sparga un balon in spatele perechii cu care a veit la nunta;
  • Sa bea din polonic whiskey asezat pe cureaua mirelui;
  • Sa scoata dintr-un lighean cu apa, cateva mere;
  • Se pun doua ligheane. Unul cu faina si struguri si unul cu apa si fructe mai mari: prune, piersici, mere, portocale. Hotii trebuie sa mute boabele de struguri in apa, iar fructele mari in faina;
  • Hotii se aseaza pe scaune, iar perechile lor trebuie sa manance o banana din poala lor;
  • Se imbraca hotii in scutece de adulti, cu bonetele pe cap,apoi se aseaza mai multe olite de copii pe jos. Hotii trebuie sa se aseze pe ele cand se opreste muzica. Trebuie sa fie cu o olita mai putin decat numarul hotilor. Dupa fiecare oprire, se scoate o olita;

Aveti alte idei legate de pedepsele de la furatul miresei sau de la furatul mirelui?

Furatul miresei

Va asteptam la nuntile la care vom fotografia si filma cu idei si cu multa distractie!

O nunta fara furatul miresei este ca un tort fara glazura si lumanari. Toti cei prezenti la acest eveniment atat de special, asteapta cu nerabdare momentul si probele la care va fi supus mirele pentru rascumpararea miresei. Va sfatuim sa nu lasati momentul sa devina unul lipsit de farmec. Incercati sa le oferiti din acest moment, o distractie pe cinste. Scenariile creative sunt solutia pentru o nunta de care toti isi vor aminti peste ani.

Furatul miresei. Pedepse hoti furatul miresei. Obiceiuri si jocuri nunta. Caleasca imparateasca – Birjarul. Jocul papucului de la nunta. Fotografii de nunta realizate in ziua cea mare la mai multe evenimente frumoase din Brasov.

Articole de pe blog:

Scroll to Top