Indatoririle nasilor la nunta

Indatoririle nasilor la nunta, ce au acestia de facut si de achitat in perioada nuntii. Poate mai sunt cateva zile pana la nunta si vrei sa afli ca nas sau nasa care sunt indatoririle voastre legate de miri in ziua nuntii. Daca esti viitor mire sau mireasa, vrei sa afli ce platesc nasii in ziua nuntii si care ar fi indatoririle lor in cea mai importanta zi pentru voi.

Indatoririle nasilor la nunta, pot fi legate de obiceiuri din lumea satului, de biserica si mai apoi de petrecerea nuntii de la local.

In continuare le voi detalia fiecare punct in parte, pentru a va face o idee exacta asupra fiecarui obicei.

Indatoririle Nasilor Legate De Nunta

Voalul miresei

Voalul miresei este cat se poate de important pentru fiecare mireasa. Cu acesta se acopera crestetul miresei cand se rupe turta miresei. Voalul poate acoperi chipul miresei si in timpul Tainiei Cununiei de la biserica. Mireasa poate alege singura sau impreuna cu nasa voalul. Insa este datoria nasei sa achite voalul miresei.

Turta miresei

Nasa este cea care aduce turta miresei pentru a fi rupta desupra capului miresei, imediat dupa iesirea din casa. Se aseaza un scaun pe care va sta mireasa, cu capul acoperit de voal. Nasa va face de 3 ori semnul crucii deasupra capului miresei si va rupe turta in 4 bucati. Va da fiecare bucata miresei, pentru a arunca turta de 4 ori in patru directii diferite.

Indatoririle Nasilor Legate De Nunta 1

Lumanarile de cununie

Nasii sunt cei care aduc lumanarile in ziua cununiei. Insa mireasa este cea care le alege de obicei. Cand mirele merge acasa dupa nasi, nasii vor da cavalerului si domnisoarei de onoare lumanarile pentru a fi tinute in numele lor in biserica. Sunt unii preoti care vor ca lumnarile de cununie sa fie tinute de nasi tot timpul Tainei Cununiei din biserica. Unii aleg ca lumanarile sa fie tinute numai cand se canta „Isaie dantuieste”. Atunci mirii, nasii si preotul inconjoara masa de trei ori, ca un dans ritualic de nunta.

Indatoririle Nasilor Legate De Nunta 2

Cununia religioasa din biserica

La incheierea Tainei Cununiei din biserica, nasii sunt cei care platesc preotul si corul (cantaretul) pentru slujba. Chiar daca cel care a platut taxa de rezervare a fost mirele. Nasii sunt cei care achita serviciile religioase din ziua nuntii.

Indatoririle Nasilor Legate De Nunta Furatul Miresei

Furatul miresei

Un obicei la nunta este furatul miresei. Cativa tineri, de obicei din partea mirelui fura mireasa pentru a primi ceva in schimb. Daca mireasa este adusa la local inainte de miezul noptii, cel care rascumpara mireasa este nasul. Daca mireasa este adusa dupa miezul noptii, dupa orele 12 noaptea, mirele va fi cel care va plati mireasa.

Dezatirea Miresei

Esarfa sau basmaua miresei

Dupa ce mireasa a aruncat buchetul miresei, ea si domnisoara care a prins buchetul se vor aseza pe cate un scaun fiecare. Nasa va lua voalul pe pe capul miresei si il va aseza pe capul domnisoarei care a prins buchetul miresei. Pe capul miresei va aseza o esarfa, batic, broboada sau o palarie sau brosa. Alegerea este a nasei. Ea alege si ea plateste ce dar ii va face miresei. Se poate lua si un set complet cu batic, sort si papucei pentru mireasa.

Hora miresei

Dupa incheierea obiceiului cu dezgatitul miresei de catre nasa. Nasul este cel care o ia primul la dans pe mireasa si incepe hora miresei. Inainte de a o lua la dans nasul plateste cat considera el mireasa, pentru acordarea acestui dans.

Cadou de casa noua pentru miri

A doua zi dupa nunta, la ciorba de potroace sau calea mare, nasii fac un cadou de casa noua pentru miri. Acesta poate fi ce considera nasii. Poate fi un set de icoane, sau un set complet de vesela sau un set de tacamuri. Orice le-ar fi de folos tinerilor casatoriti la inceput de drum.

Concluzie – Indatoririle nasilor la nunta

Acestea ar fi indatoririle nasilor legate de nunta. Ele pot fi toate onorate de nasi sau pot fi alese de nasi, ce sa achite si ce nu. Va recomandam inainte de toate va aveti o discutie cat se poate de deschisa pe acest subiect pentru a nu lasa urma de interpretari. Este un subiect de multi considerati, tabu, sau care se subintelege. Nimic nu trebuie sa ramana neclar, mai ales la un eveniment atat de important, ca nunta.

Articole de pe blog:

Idei Pineteres Ok

Sfaturi pentru planificarea nunții cu pinterest

Ce ne-am făcut vreodată fără Pinterest ? Asta spunem mulți dintre noi, cei din industrie, dar nu este cel mai nou și cel mai bun prieten al tuturor. Pinterest este uneori copleșitor, așa că iată cele mai bune …
Trash The Dress, O Sedinta Foto Dupa Nunta (4)

Locatii Trash the dress pentru sedinta foto dupa nunta

Trash the dress – cum sa abordam acest timp de fotografie de nunta? Locatii Trash the dress pentru sedinta foto dupa nunta cu mirele si mireasa in zona Brasovului. Inainte de nunta iti petreci …
Nunta Kronwell 100

Ce ii pot deranja pe invitatii de la nunta

Dupa sute de evenimente cu siguranta va putem impartasi lucrurile ce ii pot deranja pe invitatii de la nunta. Ca fotograf de nunta ascult vrand nevrand impresii dinainte de nunta si dupa incheierea evenimentului. …
Cum Se Joaca Jocul Caleasca Imparateasca Sau Birjarul La Nunta

Jocul „Caleasca imparateasca” sau „Birjarul” la nunta

Cum se joaca Jocul „Caleasca imparateasca” sau „Birjarul” la nunta? Acest joc popular se desfasoara in special dupa furatul miresei. Cei pedepsiti fiind mirele, mireasa si cei care au participat la acest obicei. Se …
Magazine rochii de mireasa Brasov

Magazine rochii de mireasa Brasov

Cauti magazine rochii de mireasa Brasov? Aici vei gasi lista completa pentru cele mai cunoscute magazine de rochii de mireasa din orasul de la poalele Tampei. Cei mai mulți dintre noi gândim alb când …
Oferta pret foto video nunta Brasov

Oferta pret foto video nunta Brasov 2024-2025

Pe aceasta pagina veti gasi oferta pret foto-video nunta Brasov pe care o recomandam pentru fiecare nunta.Am am inclus toate lucrurile necesare pentru ca amintirea nuntii, adica fotografiile si filmarile de la nunta, sa …
Cate fotografii vom primi de la nunta?

Numarul fotografiilor livrate este intre 2500 si 4000, in functie de numarul de persoane de la nunta si de durata evenimentului. Noi fotografiem toate momentele, fiind siguri ca vom surprinde tot ce este important din ziua nuntii. Toate fotografiile pe care le primiti de la noi din ziua nuntii, sunt editate (culori, luminozitate, contrast, incadrare).

Cand vom primi fotografiile?

Primele fotografii din ziua nuntii le veti primi la 24-48 de ore (in general mai repede), le vom posta cu acordul vostru pe facebook. In acest fel toata lumea va putea sa se bucure pentru voi si sa va transmita sincerele felicitari. Toate fotografiile de la nunta le veti primi la 3-4 zile de la eveniment, pe un link de descarcare.

De cat timp faceti foto-video?

Fotografia a fost intotdeauna o pasiune pentru noi, iar filmarea a venit ca o manusa, pentru ca se completeaza una pe cealalta. La nivel profesionist foto si video facem de mai bine de 9 ani. Experienta la nivel profesional pentru editarea foto-video fiind de peste 11 ani. Oricata experienta ai avea in acest domeniu, este important ca tot timpul sa inveti si sa iti doresti ca de la o nunta la alta sa fi mai bun decat inainte.