Obiceiuri si traditii in timpul nuntii, mai exact din ziua nuntii. Ce ar trebui sa cunoasteti, pentru a nu fi luati prin surprindere. Dupa savarsirea cununiei religioase, alaiul de invitatii se indreapta catre restaurantul ales de miri pentru organizarea petrecerii. In datina romaneasca, petrecerea de nunta se tinea timp de trei zile si trei nopti, insa in ziua de azi se tine doar o noapte de distractie, bogata in traditii si obiceiuri.
Cuprins Obiceiuri si traditii in timpul nuntii
- Intrarea in sala de nunta – receptia invitatilor la nunta
- Valsul miresei sau dansul mirilor – Obiceiuri si traditii in timpul nuntii
- Furatul miresei – Obiceiuri si traditii in timpul nuntii
- Aruncarea buchetului – Obiceiuri si traditii in timpul nuntii
- Aruncarea jartierei – Obiceiuri si traditii in timpul nuntii
- Voalul miresei
- Fotografii de la nunti

Intrarea in sala de nunta – receptia invitatilor la nunta
Intrarea in sala de petrecere se face in aceiasi formula ca la iesirea din Biserica: mirele si mireasa, nasii, socrii mari si socrii mici. Mirele si mireasa intampina apoi restul invitatilor la usa, iar domnisoarele de onoare si nasii conduc invitatii la locurile lor. Fotograful de nunta va va ajuta sa asezati invitatii, in cea mai bun aordine.

Valsul miresei sau dansul mirilor – Obiceiuri si traditii in timpul nuntii
Valsul miresei, sau valsul mirilor deschide petrecerea pe ringul de dans, dupa care toti ceilalti invitati sunt rugati sa li se alature. Aceasta traditie se pastreaza de pe vremea balurilor regale, deschise prin dansul gazdelor. In unele zone se poarta si dansul miresei cu tatal sau (tata-fiica) si al mirelui cu mama (mama-fiu).

Furatul miresei – Obiceiuri si traditii in timpul nuntii
Printre cele mai raspandite si mai distractive momente ale serii se numara si furatul miresei. Intr-un moment de neglijenta a mirelui si a nasilor, cativa invitati fura mireasa, iar unul dintre ei se intoarce cu pantoful drept dovada. Mirele si nasul trebuie sa rascumpere mireasa.Momentele si cerintele rascumpararii sunt savuroase. Mirele poate fi pedepsitnevoit sa indeplineasca anumite porunci sau sarcini cum ar fi sa cante in fata publicului sau sa raspunda la o serie de intrebari pentru a dovedi cat de bine isi cunoaste mireasa.

Aruncarea buchetului – Obiceiuri si traditii in timpul nuntii
Momentul asteptat de toate domnisoarele care vor sa se marite este aruncarea buchetului. Mireasa cheama pe ringul de dans fetele nemaritate, se intoarce apoi cu spatele si arunca buchetul peste cap. Persoana care va prinde buchetul va fi urmatoarea care se marita.

Aruncarea jartierei – Obiceiuri si traditii in timpul nuntii
Acesta este momentul domnilor. Mirele, la insistentele invitatilor, trebuie sa scoata jartiera cu dintii de pe piciorul miresei. Acesta, in incercarea de a face fata provocarii, va starni hohote de ras si aplauze. Apoi, mirele se intoarce cu spatele si arunca jartiera catre barbatii de insurat.

Voalul miresei
Obiceiuri si traditii in timpul nuntii
Spre finalul serii, nasa desprinde voalul din parul miresei si ii pune acesteia o basma, un simbol al trecerii miresei de la domnisoara la femeie maritata. Voalul va fi prins apoi in parul unei fete nemaritate.

Alte obiceiuri si traditii in timpul nuntii
Taierea tortului de nunta
Taierea tortului este un moment simbolic, este deasemenea un moment spectaculos, dar si prima sarcina pe care cei doi miri o indeplinesc impreuna ca sot si sotie. Multi miri aleg sa pastreze etajul superior al tortului la congelator sis a-l consume la prima aniversare a nuntii.
Trecerea pragului miresei, in casa, dupa nunta
Odata consumata nunta,cand mirele si mireasa ajung acasa, mirele va lua mireasa in brate si vor trece pragul casei impreuna, ca semn al uniunii si al grijei unuia fata de celalalt.
Ce ar trebui sa sti ca mireasa sau mire legat de obiceiurile si traditiile din timpul petrecerii nuntii de la sala de evenimente.
Obiceiuri si traditii dupa ziua nuntii
Dupa petrecere, obiceiurile inca nu se opresc. Acestea continua cu:
Ciorba de potroace
A doua zi dupa nunta, familia, dar si prietenii noilor miri se aduna la casa acestora pentru a gusta ciorba de potroace a tinerei sotii. Ea trebuie sa dovedeasca ca este o gospodina buna.
Luna de miere
Luna de miere este pentru miri, cu prilejul de a se cunoaste mai bine. Cand pleaca in luna de miere, mirele „fura” mireasa si dispare cu ea pret de cateva zile.
Slujba de binecuvantare
La o saptamana dupa nunta, nasii scot mirii inapoi la biserica pentru ca preotul sa binecuvanteze noua familie si caminul conjugal. Aceasta traditie este cunoscuta si ca „scosul la biserica”.
Fotografii de la nunti
Fotografii de nunta
Fotografii nunta penticostala
Fotografii nunta Penticostala cu George si Andreea. Am inceput dis de dimineata cu pregatirea mirelui,…
Conacul din Ardeal
Conacul din Ardeal este sala de nunti unde s-a desfasurat cea mai mare parte a…
Fotograf nunta Prejmer
Fotograf nunta Prejmer cu Cristian si Crina. Fotografiile din ziua nuntii au fost realizate acasa…
Trash the dress Ciucas
Trash the dress Ciucas cu doi miri indrazneti. Faceti cunostinta cu Raluca si Razvan, Ei…
Fotografii de cuplu toamna
Fotografii de cuplu toamna cu Razvan si Bianca. Cei doi si-au o dorit o sedinta…
Love the dress la munte
Love the dress la munte cu Andreea si Catalin. Toamna este de departe cel mai…
Save the date in livada cu meri infloriti
Save the date in livada cu meri infloriti, alaturi de mirii care se iubesc ca…
Foto video nunta Conacul Heldsdorf
Foto video nunta Conacul Heldsdorf cu Razva si Lina. Doi tineri faini, plini de viata…
Trash the dress in vulcan
Trash the dress in vulcan la Racos cu Lina si Razva 🙂 Trebuie sa va…
Foto cuplu in natura
Foto cuplu in natura cu Andreea si Andrei. Doi tineri care dupa amanari si amanari,…
Fotograf nunta Kronevent
Fotograf nunta Kronevent, cu doi miri minunati, Antonia si Rares. Tinerii au ales sa isi…