Obiceiuri si traditii la slujba religioasa in ziua nuntii – de care sa tineti cont in ziua nuntii voastre. Traditii cununia religioasa la romani, pe care le-am adunat la nuntile la care am participat. Nimic nu este intamplator in ceea ce priveste asezarea de la slujba religioasa: mirii, socrii si nasii stau la locurile specifice, iar obiceiurile decurg traditional.
Cuprins Obiceiuri si traditii la slujba religioasa in ziua nuntii
- Asezarea mirilor, a nasilor si a socrilor – Obiceiuri si traditii la slujba
- Schimbul de verighete – Obiceiuri si traditii la slujba
- Incercarea de a se calca pe picior – si traditii la slujba religioasa in ziua nuntii
- Aruncarea cu dulciuri (bomboane) peste miri si nasi la Isaie dantuieste
- Fotografii de la ultimele nunti la care am participat
Asezarea mirilor, a nasilor si a socrilor – Obiceiuri si traditii la slujba
Cand se intra in Biserica, mireasa este insotita de nas, mirele de nasa. Femeile trebuie sa stea in stanga barbatului. Mirele trebuie sa aiba mana drepta libera pentru a putea manui sabia de lupta, cu care isi va apara mireasa. In fata altarului mireasa sta in stanga mirelului, iar nasii stau de-o parte si alta a mirilor, tinand lumanarile, iar parintii stau de obicei pe urmatorul rand.
Schimbul de verighete – Obiceiuri si traditii la slujba
La Biserica, preotii fac intai logodna mirilor, moment in care preotul asaza cele doua verighete pe degetele inelare de la mana dreapta. Slujba ar putea fi separata de cea religioasa, insa cei mai multi miri nu mai organizeaza o slujba de logodna separata. La slujba religioasa, preotii inverseaza verighetele intre miri, apoi le asaza pe degetul inelar de la mana stanga, iar acolo vor ramane pentru tot restul vietii. Se face apoi impartasirea din acelasi pahar, simbolizand uniunea mirilor.
Incercarea de a se calca pe picior – si traditii la slujba religioasa in ziua nuntii
In timpul slujbei are loc dansul lui Isaia in jurul mesei. Mirele si mireasa incearca sa se calce reciproc pe picior. Datina spune ca persoana care calca prima pe piciorul partenerului va fi dominanta in familie.
Aruncarea cu dulciuri (bomboane) peste miri si nasi la Isaie dantuieste
Dupa ce mirii si nasii au gustat piscotul cufundat in mire si vin si au baut fiecare trei inghitituri din roadele binecuvantate de preot, acestia impreuna cu domnisorii de onoare care tin lumanrile si in frunte cu preotul, inconjoara masa de 3 ori. Acesta este un dans simbolic, al bucuriei pentru cununia lor. In acest moment, mamele mirilor arunca catre acestia cu dulciuri, de obicei bomboane. Aruncarea bomboanelor simbolizeaza dulceata casniciei.
Aruncarea cu grau si orez peste miri
La finalul slujbei, tinerii insuratei se saruta, sunt felicitati de familie si se impart bomboane si marturii. La iesire se formeaza un pod de flori si se arunca cu grau si orez, pentru belsug si fertilitate.
Fotografii de la ultimele nunti la care am participat
Obiceiuri si traditii la slujba religioasa in ziua nuntii. Ce trebuie sa sti ca mire si mireasa, dar si ca nas sau nasa la cununia reigioasa.