Semnificatia Pastilor care este istoria si care sunt obiceiurile din spatele celei mai importante sarbatori crestine.
Cuprins Semnificatia Pastilor
Istoria Pastilor
Inainte de toate acest cuvant „Paste” isi are originea la evrei – „Pesach” – si inseamna trecere. Trecerea Marii Rosii dinspre Egipt catre taramul fagaduit fiilor lui Israel de catre Dumnezeu. Aici vedem si o simbolistica aceasta trecere de la robie la libertate, sau de la moarte la viata daca vrei.
Pastele evreiesc a fost celebrat pentru intaia oara acum mai bine 3400 de ani, cand evreii au iesit din Egipt dupa ce Moise cu puterea lui Dumnezeu a „biciut” poporul egiptean cu cele 10 plagi. Cu aceasta ocazie fii lui Israel au jertfit in numele Domnului, cate un miel, cu care au uns usile caselor lor cu o noapte inainte sa vina ultima plaga asupra Egiptenilor. Cine nu avea usa casei insemnata cu sangele mieilor, acolo intra ingerul mortii si lua viata intailui nascut din familie. In casele israelitilor, nu a murit nimeni, pentru ca acestia ascultasera porunca lui Dumnezeu si au pus sangele mielului pe usile lor. Sangele mielului oferea o garantie, un semn vizibil prin care credinciosii dadeau de inteles ca au luat in serios avertismentul lui Dumnezeu.
Cum se calculează data Paștilor?
Semnificatia Pastilor
Aceasta formula pentru calcularea Pastilor a fst definitivata cu ocazia primului Sinod Ecumenic din anul 325, din Niceea. Cu aceasta ocazie episcopii ce au participat la sinod au adoptat practica alexandrina pentru calcularea Pastilor. Iata care sunt normele:
- Pastile se vor serba intotdeauna Duminica
- Va fi folosita ca data a Pastilor, prima duminica dupa luna plina care a urmat echinoctiunlui de primavara
- Daca prima luna dupa echinoctiul de primavara cade duminica, Pastile vor fi sarbatorite duminica viitoare, pentru a nu se serba in acelasi timp cu Pastile iudeilor.
Așadar, data la care sărbătorim Paştile depinde de echinocţiul de primăvară, care cade intre 19 si 21 martie şi de luna plină de după acest echinocţiu. Luna plină variază şi, de aceea, data Paştilor este alta în fiecare an.
Simbolistica Pastilor
Semnificatia Pastilor
La fel ca in Vechiul Testament cand fiecare familie a jertfit un miel, la fel si Hristos s-a sertfit pentru noi, oamenii, pentru ridicarea pacatelor lumii. De aceea Hristos se mai numeste si Mielul lui Dumnezeu, Izbavitorul. In acest fel Dumnezeu, putem spune ca reinnoit legamantul cu evreii, si nu numai cu ei, ci cu toata umanitatea, nu printr-un om cum a facut-o in trecu (Moiese), ci prin prin Sau Cel mult iubit.
Obiceiuri de Pasti
Semnificatia Pastilor
Poate cel mai cunoscut obicei de Pasti, este vopsirea oualor. Acest obicei se desfasoara in Joia Mare. Daca locuiti intr-o cumunitate cu traditii, veti sti ca acum se incondeiau ouale. Masa de Pasti are loc duminica, cand toti se aseza si consuma din bucatele pregatite cu aceasta ocazie: drobul de miel, pasca sau cozonacul. Prin ciocnitul oualor se da startul mese. Crestinii spun: „Hristos a inviat!” si se raspunde cu „Adevarat a inviat!” in timp ce se coicnesc ouale.
Se spune că din primul ou ciocnit la masă trebuie să mănânce toată lumea, pentru ca familia să fie unită. De asemenea, dacă un ou ciocnit are două gălbenușuri, posesorul sau posesoarea trebuie să se pregătească de nuntă.
Se spune că dacă în ziua de Paște va ploua, anul va fi unul roditor. Multe superstiții din ziua de Paște sunt legate de noul an agricol care tocmai începe, în zonele rurale.
Ce se sarbatoreste de Pasti
De Pasti se sarbatoreste Invirea Domnului, biruinta mortii asupra vietii. Moartea, coborarea la iad si invirea cea de-a treia zi dupa Scripturi, dau sens vietii noastre. Prin aceasta stim ca sfarsitul acestei vieti este un noui nceput, o continuare a vietii noastre pamantene, in Hristos. Iata ce spune Sfantul Vasile cel Mare:
„Așadar, prin porunca întâia o poate împlini cineva și pe a doua; dar cu a doua ne întoarcem îndată la prima: și cel ce iubește pe Domnul iubește ca o consecință și pe aproapele. Căci „cel care Mă iubește pe Mine – spune Domnul – va păzi poruncile Mele” (Ioan 14, 23). „Dar aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu pe voi” (Ioan 15, 12). Și iarăși, cel care iubește pe aproapele împlinește și iubirea față de Dumnezeu, Care ia binefacerea ca și cum I-ar fi fost făcută Lui Însuși. ” Sf. Vasile cel Mare, Reguli mari, cap. II, în col. PSB vol. 18, p. 225
Contrar a ceea ce se sarbatoresete azi. Multi confunda Pastile cu iepurasul, cu o masa copioasa sau cu intalnirile cu familia. Uitam prea des ce sarbatorim de Pasti, pentru ca uitam sa fim crestini. Totul este in jurul lui Hristos, ca si biserica. Odata ce Dumnezeu dispare din acesta sarbatoare, disparem si noi ca neam. De aceea este vital sa participam la slujbele bisericii, mai ales in aceste timpuri. Pentru a ne intari si a ne tine vie aceasta identitate de neam.