Sfanta Taina a Casatoriei si semnificatiile acesteia

Sfanta Taina a Casatoriei si semnificatiile acesteia, de ce va trebui sa tineti cont. Randuiala Sfintei Taine a Casatoriei are ca introducere o logodna ce semnifica promisiunea celor doi soti de a se uni in casatorie.

Aceasta promisiune e binecuvantata de preot si se savarseste uneori, in alta zi, inainte de casatorie. Poate fi savarsita si in ziua casatoriei, imediat inaintea slujbei. Aceasta inseamna ca cei doi miri isi iau angajamentul reciproc de a fi gata pentru casatorie.

In timpul logodnei, se schimba inelele intre viitorii soti, dupa ce preotul i-a insemnat pe cei doi cu acestea, in semnul crucii. Prin inele (verighete), ei se leaga unul de altul, pentru toata viata, in numele Sfintei Treimi.

Nasii, in numele tinerilor casatoriti, tin cate o lumanare aprinsa, aratand ca acestia vor umbla in lumina lui Hristos.

Dupa slujba logodnei, urmeaza slujba Sfintei Taine a Casatoriei. Abia acum incep obligatiile convietuirii, obligatii care se pot indeplini doar cu ajutorul harului divin. Abia acum cei doi devin o unitate in fata lui Dumnezeu si in imparatia lui Dumnezeu, ori in Biserica.

Sfanta Taina A Casatoriei Si Semnificatiile Acesteia

Sfanta Taina a Casatoriei si semnificatiile acesteia

Prin prima rugaciune, preotul ii cere lui Hristos sa vina de fata si sa dea celor ce se cununa „viata pasnica, lungime de zile, dragoste unul fata de altul, dar de prunci, cununa cea nevestejita a maririi”…  Toate lucrurile pozitive sunt indreptate catre dansii, dar se alunga si ispita infidelitatii.

Prin a doua rugaciune, preotul cere lui Dumnezeu pazirea de tot felul de pericole a celor ce se cununa. Se face referire la greutatile care pot aparea in familie si la crucea pe care ele o reprezinta si pe care ei trebuie sa o poarte cu rabdare si pace.

Prin rugaciunea a treia, preotul cere unirea intr-un trup, gand si suflet a celor doi tineri. De acum, fiecare gand si fapta a unuia, trebuie sa tina cont si de celalalt.

Dupa a treia rugaciune, preotul atinge cele doua cununi de fruntea fiecaruia si apoi le aseaza pe capetele femeii si a barbatului.

Dupa cum se adreseaza preotul, imediat dupa incununare, cununa e semnul maririi si al cinstei, Cununa este deasemenea o coroana, semnul cinstei si al demnitatii, purtata de imparat.

Sfanta Taina a Cununiei

Prin incoronarea lor, acestia au iesit de sub grija parintilor, au primit raspunderea pentru propria lor viata. Prin casatorie, unirea trupeasca dintre barbat si femeie, devine un act voit si binecuvantat de Dumnezeu.

Dupa citirea Apostolului si a Evangheliei, li se da sa bea dintr-un pahar comun, aratandu-se ca se vor infrupta din dulceata comuna a iubirii si a fericirii. Dupa aceasta, preotul ii conduce, legati de maini, sa faca de trei ori inconjurul tetrapodului, insemnand neintreruperea legaturii si iubirii lor. De acum, drumul vietii nu mai este un simplu itinerariu de parcurs, ci este plasat pe axa eternitatii, a circuitului continuu.

La final, preotul ia cununile de pe capetele celor doi si le aminteste din nou de marirea lor, pentru ca ei poarta pentru totdeauna, in chip nevazut, aceste cununi.

Harul acestei Taine este mare si se da pentru intarirea dragostei, pentru ajutor, rabdare reciproca si pentru biruirea greutatilor.

Articole de pe blog: