Descantece deochi – ce este deochiul?

Deochiul – cum sa scapi de deochi? Ca fotograf de nunta m-am confruntat deseori cu acesta problema. De aceea mai in gluma mai in serios, le spun mirilor in ziua nuntii, sa isi ia ceva pe dos, sau sa poarte ceva rosu, ca o protectie impotriva deochiului. In ziua cea mai importanta pentru ei, cand vor fi in centru atentiei, sa nu fie afectati in nici un fel de privirile invidioase 🙂

Esti in cautarea unnui remediu rapid pentru o durere de cap, o stare care simti ca nu este naturala, ca o apasare asupra fizicului si psihicului tau? Citeste articolul si vei afla totul despre deochi.

Deochiul Si Traditiile Populare Si Crestin Ortodoxe

Cum se manifesta deochiul?

Este un mod oarecum comun cum se manifesta deochiul. Incepe cu o stare de energie scazuta letargie, apoi apar durerile de cap care se intensifica. Daca omul deochiat nu este „descantat” simptomele asociate deochiului vor creste. Vor aparea tiuitul in urechi, stare febrila, stari de voma cu transpiratii si chiar hemoragii nazale. Corpul incearca sa scape de aceasta capcana instinsa facandu-ne atenti tocmai prin aceasta simptomatologie.

Cine se poate deochia?

Desi se vorbeste de deochi in special la oameni. Deochiul se poate manifesta asupra fintelor si lucrurilor animate sau inanimate. Animalele, plantele sau chiar lucrurile pt fi deochiate. Totul depinde de intensitatea energiei negative care este „arucata” asupra fiintei sau lucrului care este deochiat. Cu cat nivelul de intensitate este mai mare cu atat deochiul – „vraja” este mai puternica.

Cum ne ferim de deochi

Cu totii stim de la bunici sau din popor ca modul cel mai simplu pentru a feri pe cineva de deochi este sa sa il scuipam simbolic de 3 ori si sa spunem ” Ptiu, ptiu, ptiu sa nu fi de deochi”. In acest fel blocam energia sa se duca asupra persoanei din fata sau din gandul nostru.

Un alt sfat din popor ar fi sa purtam ceva pe dos. Cand ne imbracam sa luam ceva pe dos, de obicei se recomanda lenjeria intima. In acest fel energia este blocata si se va intoarce asupra celului ce a zis sau a gandit ceva.

Aurul este un metal care absoarbe energiile sau privirile vatamatoare. Fie ca este purtat la gat sau in ureche.

Cei care se deoache cel mai usor sunt copii. Trebuie sa le acordam o atentie speciala. Iata ce putem face sa ii ferim pe copii de deochi:

  • copii nebotezati nu sunt aratati multor persoane, tocmai pentru a nu se mira de ei si pentru a fi aparati de privirile invidioase
  • pe incheietura mainii copilului se pune o legatura, o ata rosie sau orice de aceasta culoare, ca o bratara
  • nu se lasa copii sub un an sa se uite in oglinda, pentru ca se pot deochia singuri
  • in fruntea copilului se poate face un semn in mijlocul fruntii cu cenusa rezultata din foc, sau cu praful de pe talpa care se amesteca cu saliva.

Ce este deochiul din punct de vedere ortodox?

„Deochiul-zice Sfântul Vasile cel Mare-este o acțiune a diavolului săvârșită de oamenii pizmași.” Într-o rugăciune a Sfântului Vasile se cere: „Risipește orice lucrare a diavolului, orice atac drăcesc.”

Aceasta înseamnă că ochiul pizmaș nu este, de exemplu, o banală durere se cap, o amețeală obișnuită sau altceva. Hotărât, este ceva teribil, ceva îngrozitor, ceva de nesuferit, ceva drăcesc. Martori oculari relatează că un sătean avea un cal frumos. O persoană invidioasă, uitându-se la el, a zis: „Ce cal frumos!”, iar animalul a căzut mort chiar atunci. Este cu siguranță o acțiune a diavolului.

Povestea de mai sus scoate în evidență faptul că numai cei plini se răutate au acest deochi în ei: „Risipiți orice otravă a oamenilor stricați și pizmăreți” (din Rugăciunea împotrivă pizmei).

Pe cine vatămă „deochiul”?

Evident, fiindcă deochiul este o acţiune a diavolului, el poate vătăma pe oricine care este lipsit de apărare, care nu este înzestrat cu armele necesare înfruntării diavolului si a meşteşugirilor sale: rugăciunea, postul, spovedania si dumnezeiasca Împărtăşanie. Iată de ce:

• Sfinţii nu sunt vătămaţi.
• Preoţii, de asemenea, nu sunt vătămaţi (din pricina Preoției).
• Nu sunt vătămaţi nici credincioşii care iau parte la viaţa liturgică a Bisericii.

Cum scapi de deochi?

Iata ce rugaciuni sa rostesti pentru a scapa de deochi.

Rosteste de 3 ori rugaciunea Tatal Nostru:

Rugaciune Tatal Nostru impotriva deochiului

Rugaciune Tatal Nostru Impotriva Deochiului

Rugaciune ce se spune cand tu sau o persoana este deochiata

Stăpâne Dumnezeul nostru, Împăratul veacurilor, Cel atotputernic şi atotţiitor, Care faci toate şi Însuţi le schimbi cu voia Ta; Cel ce cuptorul cel de şapte ori încins şi văpaia cea din Babilon ai prefăcut o în rouă şi pe sfinţii trei tineri neatinşi i ai păzit; Doctorul şi tămăduitorul sufletelor noastre, mântuirea celor ce nădăjduiesc în Tine, Ţie ne rugăm şi Ţie cu umilinţă cerem: depărtează, înlătură, izgoneşte toată lucrarea diavolească, toată calea şi toată vrăjmăşia satanei, privirea cea rea, nesăţioasă şi pizmaşă a ochilor celor făcători de rele a oamenilor pizmaşi, de la robul Tău (Numele).

Şi fie că din frumuseţe sau pentru putere, ori din întâmplare sau din pizmă şi răutate, i a venit lui această neputinţă, Însuţi, Iubitorule de oameni Stăpâne, tinde mâna Ta cea tare şi braţul Tău cel atotputernic şi înalt şi cercetează această zidire a Ta şi i trimite înger de pace, stăpânitor şi păzitor sufletului şi trupului, care să gonească şi să stârpească de la ea tot sfatul rău, toată pizma şi deochiul făcător de stricăciune al oamenilor răi, ca, izbăvită fiind cu puterea Ta, să Ţi cânte Ţie cu mulţumire: Domnul este ajutorul meu, şi nu mă voi teme de ce mi va face mie omul; şi iarăşi: nu mi va fi frică de rele, pentru că Tu cu mine eşti; că Tu eşti Domnul puterii mele, Cel tare şi stăpânitor, Domnul păcii, Părintele veacului ce va să fie.

Rugăciunea Sfântului Ciprian împotriva deochiului

“Stăpâne, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule şi Chivernisitorule a toate, Sfânt şi slăvit eşti, Împaratul împaraţiilor şi Domnul domnilor, slavă Ţie.

Tu cel care locuieşti în lumina cea nepătrunsă şi neapropiată, pentru rugăciunea mea, a smeritului şi nevrednicului robului Tău, depărtează demonii şi stinge viclenia lor de la robii Tăi, revarsă ploaia la bună vreme peste tot pamântul şi fă-l să dea roadele lui, copacii şi viile să-şi dea deplin rodul lor, femeile să fie dezlegate şi eliberate de nerodirea pântecului, acestea şi toată lumea mai întâi fiind dezlegate, dezleagă şi toată zidirea de toate legăturile diavoleşti.

Şi dezleagă pe robuI Tău (numele) împreună cu toate ale casei lui, de toate legăturile satanei, ale magiei, ale farmecelor şi ale puterilor potrivnice. Împiedică Tu, Doamne Dumnezeul parinţilor noştri, toată lucrarea satanei, Tu cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji şi de toate lucrările şi de toate legăturile lui, şi distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea PreaSfântului Tău nume.

Aşa, Doamne, Stăpâne a toate, auzi-mă pe mine nevrednicul, şi dezleagă pe robul Tău (numele), de toate legăturile satanei şi dacă este legat în cer sau pe pământ, sau cu piele de animale necuvântătoare sau cu fier sau cu piatră, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sânge de om, sau cu al păsărilor, sau cu al peştilor, sau prin necuraţie, sau în alt chip s-au abătut asupra lui, sau dacă din altă parte au venit, din mare, din fântâni, din morminte, sau din orice alt loc, sau dacă a venit prin unghii de om, de animal sau gheare de pasăre, sau prin şerpi (vii sau morţi), sau prin pământul morţilor, sau dacă a venit prin străpungere de ace, dezleagă-le pentru totdeauna, în clipa aceasta, Doamne, cu puterea Ta cea mare.

Tu, Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunoşti şi ştii toate, dezleagă, sfarmă şi distruge acum, lucrările magiei, iar pe robul Tău (numele), păzeşte-l cu toţi ai casei lui de toate uneltirile diavoleşti. Zdrobeşte cu însemnarea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Crucii Tale toate puterile potrivnice. Pustieşte, distruge şi depărtează pentru totdeauna lucrările magiei, vrăjitoriei şi fermecătoriei de la robul Tău (numele). Doamne, auzi-mă pe mine păcătosul robul Tău cu toţi ai casei mele şi dezleagă-i de demonul de amiază, de toata boala şi de tot blestemul, de toată mânia, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lăcomia, neputinţa, prostia, neînţelepciunea, mândria, cruzimea, nedreptatea, trufia, şi de toate rătăcirile şi greşelile, ştiute şi neştiute, pentru sfânt numele Tău, că binecuvântat eşti în veci. Amin.”

In continuare voi enumera mai multe descantece din popor, transmise pe cale orala tocmai de la vechii daci.

Descantec deochi

Descantec Deochi

Descantec deochi din Muntenia

Deochiul Cum Sa Scapi De Deochi

Descantec deochi din Oltenia

Remediu Deochi Traditional

Ritual descantec de deochi

Folclorul romanesc contine multe descantece de deochi care difera de la o zona la alta. In mare parte, ritualul consta in „stingerea carbunilor sau chibriturilor”. Astfel intr-un vas cu apa neinceputa se arunca 3, 6 sau 9 carbuni / chibrituri aprinse, si se rostesc diferite incantatii precum:

Sting toate strigarile,
Toate pociturile
Cum se sting taciunii
Sa se stinga deochiul
Toate cascaturile,
Toate uitaturile
Sting ochii cei rai din cale
Si gurile cele rele
Sa n-aiba la ce se uita
Sa n-aiba la ce striga
Sa treaca de grija lui….
(se rosteste numele de botez a persoanei deochiate)

Sau se mai poate spune:

Fugi ochi de deochi
Iesi si fugi din calea lui…( numele de botez al celui deochiat)
Pe pamant pustiu
Unde vantul nu bate
Unde cainii nu latra
Si cocosii nu canta.

Daca persoana care descanta casca,e semn bun fiindca inseamna ca deochiatul este in curs de vindecare. La sfarsit i se da deochiatului trei inghitituri din aceasta apa. Apoi i se face semnul crucii pe frunte, in ambele palmi si la buric. Apa ramasa se arunca pe tocul usii, rostind „cata apa ramane pe lemnul usii/atata rau sa ramana”(urmeaza numele celui deochiat).

Descantecul deochiului este ca un placebo

iata ce spune psihologul Marian Colesnicov legat de descantecul de deochi: „Descântecul de deochi poate avea un efect liniştitor asupra organismului. Orice poezioară ritmată, terminată în silabe cu vocale dă un efect pozitiv, mai ales la copii. De asemenea, mângâierile, pe frunte sau la ceafă, ce însoţesc descântecul şi masajele în zona încheieturilor determină producerea de endorfine, hormoni ai plăcerii, ce pot regenera potenţialul nervos pierdut”.

Deochiul nu apartine unui singur neam

Iata ce scrie Aurel Candre în volumul „Folclorul medical român comparat’ apărut în 1999 la Editura Polirom:

„Dintre toate credinţele noastre străvechi, privitoare la cauzele bolilor, aceea pe care o găsim nu numai la toate popoarele din Europa ci şi la întreaga omenire de pe faţa pământului e credinţa de deochi. Pe când celelalte credinţe şi surperstiţii sunt împărtăşite numai de masele inculte şi de populaţiile sălbatice sau semicivilizate, acelea privitoare la deochi au prins rădăcini adânci până şi în sufletul acelora pe care cultura ar fi trebuit să-i facă mai sceptici şi nu atât de lesne încrezători ca poporul de rând. Aceasta se explică prin faptul că efectele aşa-numitului „deochi’ s-au arătat, în unele cazuri, aşa de uimitoare, încât au pus pe gânduri şi pe cei mai luminaţi, zdruncinîndu-le neîncrederea şi scepticismul„.

Parere pesonala legata de deochi

Noi, oamneii suntem legati (conectati) unul de altul prin fire invizibile de energie si de karma. Simultan transmitem si primim energie cu o anumita vibratie. Acesta energie subtila sunt manifertate si acordate cu ajutorul gandurilor si emotiilor. Acestea pot fi ganduri-emotii creatoare si pozitive de iubire si bunatate care unesc, pe de o parte. Pe dealta parte pot fi negative si distrugatoare, care sunt lipsa iubirii si a bunatatii, find pline de ura si invide care nu fac decat sa dezbine.

Asa este descantecul si deochiul, emitatori de energie pozitiva si negativa care unesc sau ne desbina de divintate. Descȃntecul are rolul de a restabili echilibrul, de a alunga răul din trupul celui deocheat, de a reface legătura cu vibratia divina. El poate fi inlocuit cu spunerea rugăciunii „Tatal Nostru” , de trei ori sau de nouă ori, deci invocarea divinității, dar și emiterea unei energii pozitive, unei vibrații inalte! In toate cazurile, “pacientul” trebuie să-și mute locul, să schimbe cȃmpul energetic, vibrațional.

Concluzie deochi

Unii pot crede, altii nu. Insa atunci cand vezi ca pruncul tau nu este bine si nu ii trece, durerea, lesinul, starea de letargie cu un Nurofen Baby sau cu un Panadol Baby, incearca si aremediile enumerate de mai sus. Copilul tau poate fi deochiat. Tot ce trebuie este o privire mai altfel pentru ca minunea ta mica sa nu se simta bine.

Descantece Deochi. Ce este deochiul si cum sa scapi de el. Rugaciuni deochi si ritualuri traditionale impotriva deochiului.