Ursitoare sau zane la botez sunt femei alese din familie sau prietene apropiate, care joacă un rol important în tradiția populară românească și sunt implicate în ceremonia botezului, oferind binecuvântarea lor copilului nou-născut și părinților. Ele sunt cunoscute și sub numele de „nași de botez” sau „nașe de cununie”.
Obiceiul ursitoarelor sau zânelor la botez este legat de strămoșii noștri și are o semnificație simbolică puternică. Aceste femei se consideră a fi aducătoare de noroc și de binecuvântare pentru copilul nou-născut și își rostesc rugăciunile și binecuvântările la botez.
Ursitoare sau zane la botez
Ursitoarele se prezintă la botez îmbrăcate în haine de sărbătoare și aduc cu ele daruri pentru copil și părinți. Ele își exprimă dorința de a fi nași de botez și își rostesc rugăciunile pentru copilul nou-născut, oferindu-i binecuvântarea lor și sfaturi pentru a avea o viață sănătoasă și plină de fericire.
Tradiția ursitoarelor sau zânelor la botez este încă păstrată în multe regiuni din România și reprezintă un moment important în ceremonia botezului. Acest obicei este o expresie a valorilor noastre tradiționale și a respectului pentru familia și comunitatea noastră.
Istorie ursitoare sau zane la botez
În mitologia greacă, existau Moirae, care au dat naștere mitului ursitoarelor. Această credință este întâlnită în multe popoare, inclusiv în cele slavice, unde cele mai asemănătoare mituri sunt prezente în Bulgaria, unde trei zeități păgâne ale destinului, numite orisnițî, decid viitorul nou-născutului.
Ursitoare sau zane la botez sunt făpturi mitice reprezentând ipostaze divine ale Sorții, care determină momentele biografice ale nou-născuților. Acestea sunt trei femei considerate înlocuitoarele mamei, ale căror activități se desfășoară în primele trei nopți de la naștere. În prima noapte, torcătoarea toarce firul vieții noului născut, în a doua noapte, depănătoarea deapănă firul tors pe ghemul vieții, iar în a treia noapte, curmătoarea taie firul vieții.
Obicei ursitoare
Obiceiul legat de ursitoare implică invocarea lor în a treia noapte de la naștere, când nașa face o masă cu prăjituri, bomboane, vin, apă, flori și alte ofrande. Ursitoarele apar la poarta casei unde se află mama și copilul și prezic destinul copilului. În zilele noastre, acest obicei se desfășoară la spital, unde nașa pune ofrandele la fereastra unității medicale.
Cele trei ursitoare sau zane la botez sunt Torcătoarea, care toarce firul vieții, Soarta (Depanatoarea), care deapănă firul tors de prima ursitoare pe ghemul vieții și îi prezice destinul pruncului, și Moartea (Curmătoarea), care îi fixează în timp limita vieții pruncului. Potrivit unor credințe, acest fir este dat Ursitoarelor de către Dumnezeu, iar acestea trebuie să-l așeze pe pământ, punând toate întâmplările pe care le va avea omul de-a lungul vieții, de la care acesta nu se va putea abate în niciun fel.