Cum sa devi mai bun?

Cum Sa Devi Mai Bun

Cum sa devi mai bun? Este o intrebare care ne vine deoseori in minte. De multe ori mi-a trecut si mie prin minte si uneori am gasit raspunsuri. Alteori nu. Totul tine de starea de spirit in care te aflii, care poate fi o stare de bine sau de mai putin bine, orientata spre rau.

Primul si ultimul pas este recunostinta. Pentru ca de aici incepi si aici vei incheia cercul. Atunci cand esti recunoscator incepand cu cel mai simplu fapt in fiecare zi: ca ai deschis ochii, ca mai poti inca o data sa ii revezi pe cei dragi. De aici pleaca tot, de la ce iubim si pretuim in viata noastra. De multe ori acest sentiment de recunostinta pleaca spre eomtiile pe care le primim in cadrul relatiilor si ne uitam pe noi. Insa de la noi pleaca tot.

Cum te privesti pe tine?

Ce vezi cand te uiti dimineata in oglinda? Ce vorbesti cu sinele interior. Ce ton, ce nuanta are acest dialog intern? Esti dur si imperativ, sau esti bland si calm? Din noi pleaca tot, iar daca noi nu ne iubim si nu ne apreciem, cum sa o faca ceilalti. Sau degeaba o fac ceilalti, daca noi nu simtim, sau nu vrem sa simtim asta pentru ca suntem orientati catre altceva?

Aceasta armonie interioara este vitala. Multe studii stiintifice au aratat ca bolnavii care cred ca se vindeca, care cred autentic, se vindeca intr-un procentaj coplesitor. Comparativ cu cei care se duc de exemplu la o operatie ca mielul de Pasti la taiat. Multi chirurgi au observat ca cei care cred si sunt inclinati spre bine se vindeca mai repede, comparativ cu ceilalti care se indoiesc si pun multe intrebari, pentru a convinge partea negativa din ei.

Toata aceasta „negativitate”, acesta dispozitie pesimista care judeca si imparte „dreptatea” este un limbaj pe care l-am repetat ani la rand, in dialogul intern. Insa orice este invatat se poate uita si putem invata altceva, cu ajutorul disciplinei. Disciplina este setul fundamental de intrumente necesar pentru a solutiona orice problema a vietii. Asa cum subcontientul a fost invatat sa fie intr-un fel prin repetitie, poate inconstienta, la fel se poate schimba. Totul tine de vointa noastra de schimbare.

De ce vrei sa te schimb in mai bine?

Aceasta dorinta a schimbarii apare mai puternic sau mai slab, in functie de obstacolul pe care il avem de trecut. Daca evitam sa trecem acel obstacol si il ocolim, intram intr-un cerc. Pentru ca, evitarea problemei nu este niciodata o solutie. Trebuie „sa luam taurul de coarne”, sa suferim si sa infruntam problemele si consecintele acestora. Partea buna atunci cand suntem jos, este ca singura directie pe care o putem alege este in sus. Totul este un proces de invatare, invatam cum sa suferim si cum sa ne dezvoltam.

Cum sa devi mai bun – care sunt pasii?

In cartile sale don Miguel Ruiz ne arata 5 pasi prin care putem deveni mai buni. Pasi prin care dialogul nostru intern se vindeca si accepta iubirea.

Iata care sunt cele 5 legaminte:

  • fii impecabil in tot ceea ce spui
  • nu lua nimic la modul personal
  • nu fa presupuneri
  • fa intotdeauna tot ce iti sta in putere
  • fi sceptic, dar invata sa asculti

Iata cele 5 legaminte detaliate.

Fii impecabil in tot ceea ce spui

Fie ca dialogam cu noi insine sau cu alta persoana, trebuie sa rostim doar adevarul. Sa spunem ce gandim. Dialogul nu trebuie sa fie unul critic, de barfa. Trebuie sa rostim adevarul, incununat de iubire. Toata aceasta discutie trebuie sa fie armonioasa, blanda fara judecata. Pentru ca fiecare are propria lui poveste si propriul mod de a vedea lucrurile. Nu exista un mod obiectiv de a vedea lumea. Pentru ca o trecem prin experienta si prin viziunea noastra.

Nu lua nimic la modul personal

Cuvintele si faptele sunt lucrarea fiecarei persoane spre exterior. Prin aceasta fiecare persoana isi exprima modul in care vede lucrurile. Daca o persoana, spune despre tine ca esti cumva, defapt ei proiecteaza viziunea lor despre lume, prin optica lor din acel moment. Nimic de ce fac ceilalti nu ni se datoreaza. Se datoreaza doar vointei lor de a exprima un lucru, prin cuvinte sau prin actiunile lor.

Nu fa presupuneri

Nu ganditi ce credeti ca gandeste celalalt, pentru ca nu veti reusi sa va apropiati de adevarul subiectiv si personal. Puneti intrebari, cu curaj si fara urma de fatarnicie. Fiti sinceri cu voi si cu cel din fata voastra. In acest fel toate suferintele, interpretarile inutile si tristea vor fi evitate cat se poate de usor.

Fa intotdeauna tot ce iti sta in putere

Acest legamant tine de dorinta de a face bine tot timpul. Acesta este un adevar fundamental, iar lenea si comoditatea nu au ce cauta aici. Daca iti doresti sa faci orice, fa-o cu inima deschisa si cu iubire. Daruind aceasta actiune catre exterior, te daruiesti pe tine. In fiecare moment, fi constient si fa tot ce iti sta inputere pentru a „rezolva” orice problema. Indiferent de situatia in care te afli da tot ce poti in acel moment. Fie ca esti sanataos, fie ca esti bolnav, fa tot ce iti sta in putinta pentru a ajuta. Fara a cere nimic in schimb. Bucuria va fi imensa!

Fi sceptic, dar invata sa asculti

Poate cel mai mare dar dupa iubire este ascultarea. Asculta si nu judeca. Asculta si parerea, opinia, viziunea ceiluilalt. Poate nu atunci, dar mai tarziu, dupa ce toata informatia se va fi sedimentat, vei descoperi o nestemata. Chiar si in glod, se poate gasi ceva pretios.

Concluzie cum sa devi mai bun

Cea mai buna concluzie care imi vine in minte este un citat impresionat din Biblie. Care este despre iubire – dragoste. Pentru ca tot ce facem in fiecare clipa, este sa darium si sa primim iubire. Necontenit se petrece acest schimb. Daca este intrerupt, atunci ne golim de tot sensul si finalitatea vietii.

„Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
Dragostea nu cade niciodată.”
Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 13, 4-8

Articole de pe blog: