Diversificarea la bebelusi

diversificare

Diversificarea la bebelusi este un pas important in viata bebelusului. Ca orice mamica responsabila, grijulie si iubitoare, in urma cu mai bine de doi ani, ma interesa foarte mult subiectul diversificarii la bebelusi. Fetita mea a fost alaptata exclusiv, ceea ce mi-a umplut inima de bucurie, insa nu pot spune ca a fost o mare fana a acestui tip de hranire. Tinand cont de procesul anevoios de alaptare, ce se derula zi de zi, era clar ca abia astept diversificarea. Sa va spun sincer, o asteptam si totusi, cumva, mi-era teama de acel moment.

Momentul diversificarii e unul din acele momente in care iti pui multe sperante si in care pui baza. Momentul diversificarii e momentul in care, pentru o clipa, ca mama, respiri usurata. Te gandesti ca la aceasta varsta bebelusul tau e deja marisor, sta in fundulet, va incepe sa nu mai depinda exclusiv de tine si clar, acest aspect te face mandra si te relaxeaza putin psihic, dar si fizic. Dupa ce va incepe sa manance bine, o sa-l poti lasa, ocazional, cu mama, cu bunica, cu o ruda apropiata, sau chiar si cu o bona.

Diversificarea Bebelusi

Din momentul in care bebelusul nu mai depinde exclusiv de tine, poti sa pleci linistita, singura, pret de cateva ore, pentru a petrece ceva timp la un centru spa, saupentru cateva activitati de relaxare. Deasemenea, poti merge in voie la cumparaturi, sau poti ajunge linistita la un salon, pentru ceva proceduri de infrumusetare.

Libertatea care vine odata cu diversificarea

Diversificarea la bebelusi

Totul pare frumos si usor la prima vedere, se citeste speranta in ochii tai si se citeste entuziasmul cu care abia astepti momentul diversificarii. Subiectul diversificarii este unul delicat, ofertant si mult discutat. Diversificcarea nu este usoara, dar nu este nici bau bau. Ca mama, va sfatuiesc sa priviti aceasta noua etapa, cu bucurie. Va sfatuiesc sa porniti la drum cu incredere si cu multa iubire. Tot ceea ce faceti din iubire si cu iubire, va garantez ca este corect.

Peste doar cateva zile, voi da din nou startul diversificarii, dar de data aceasta la baietelul meu. Dat fiindca prima experienta a fost o reusita, permiteti-mi sa va intind o mana de ajutor si sa va ofer, in scris, schema de diversificare dupa care m-am ghidat eu. Aceasta schema este una recomandata de un medic pediatru si deasemenea, testata cu success de zeci de mamici din familia si anturajul meu. La rugamintea mamicilor pe care aceasta schema le-a ajutat, voi impartasi, sfaturile avizate, pentru o diversificare treptata, corecta si cu mare succes in randul celor mici.

Diversificarea Mancarii Bebelusilui

Diversificare – LUNA 6 LEGUME

Diversificarea la bebelusi

Se incepe cu supa de legume, initial morcov, apoi se introduce treptat cate o legume alba (patrunjel, pastarnac, telina), fierte fara sare sau delikat. Se blenduiesc fin si se dilueaza ulterior cu zeama in care au fiert legumele. Preparatul are consistenta unei supe creme, initial fluida.

Ulterior, consistenta supei se modifica treptat, pana ajunge la stadiul de pireu de legume.

Masa de legume se introduce la masa de pranz a bebelusului, inainte de laptic. Initial, se da copilului cate o Iingurita din preparat in prima zi, a doua zi 2-3 lingurite, a treia zi 5-6 lingurite daca toleranta este buna. Apoi, masa se completeaza cu laptic.

Alergiile in diversificare

Diversificarea la bebelusi

Pentru a depista eventualele alergii si deasemenea, pentru a verifica toleranta, intervalul de introducere a legumelor este de 3 zile.

Se introduc treptat: morcov, albitura, cartof (de preferat cel dulce), avocado, dovlecel curatat de samburi, foita de ceapa (alba, nu rosie), care doar se fierbe si se arunca. Ceapa nu se mixeaza cu legumele. Urmeaza introducerea urmatoarelor legume: mazare boabe, fasole verde sau galbena pastai (fara boabe), ardei rosu sau verde gras (numai se fierbe si se arunca), apoi sfecla rosie, spanac.

Pireu Bebe Diversificare

Dupa ce mananca pireuri combinatii din legumele enumerate mai sus, se introduce camea de pui (de preferat de casa). Carnea se fierbe bine, separat de legume si se mixeaza fin odata cu acestea. In pireu se poate adauga un varf de cutit de unt de calitate (nu margarina), sau o lingurita de ulei de masline si/sau lapte praf 1-2 masuri.

Nu se adauga in pireuri: sare, zahar, vegeta sau alti conservanti.

Masa de lapte de la pranz se inlocuieste cu pireul de legume + carne mixata si supa.

Diversificare bebe carne si oua

Diversificarea la bebelusi

Dupa camea de pui, se introduc pe rand: carne de vitel sau manzat, ficatei de pasare, ou de gaina (galbenus), peste alb (in jurul varstei de 1 an, sau chiar dupa 1 an). Nu se ofera copilului carne de porc (doar dupa varsta de 3 ani). Oul se introduce initial un sfert de galbenus, apoi jumatate de galbenus in pireul de legume, urmatoarea saptamana galbenus intreg in pireu. In ziua in care se da ou, nu se da si carne (surplus de proteine). Oul se introduce de 2 ori pe saptamana, nu mai des. Albusul de ou se ofera numai dupa varsta de 1 an.

Ce se poate introduce in diversificarea bebelusului dupa 8-9 luni

In jurul varstei de 8-9 LUNI se introduce in diversificare:

  • iaurt proaspat natur (nu cu fructe, nu Danone, Danonino). In iaurtul natur se pot pune fructe proaspete sau cateva masuri de cereale.
  • produse care contin gluten (faina de grau, gris, paste fainoase).
  • branza de vaci proaspata (calcica sau cu lamaie) in care se pot adauga fructe, legume, biscuiti, cereale.
Sucuri Diversificare Bebe

LUNA 6 Diversificare – sucuri si pireuri din FRUCTE

Diversificarea la bebelusi

Se incepe cu suc proaspat de mere, sau cu mere la abur, blenduite cu compotul rezultat (de consistenta fluida). Sucul sau compotul se ofera bebelusului inainte de masa a doua din zi, apoi masa se completeaza cu lapte. Treptat, se ajunge la pireu de mere (marul ras fin, in care se adauga sucul care se scurge). Initial, cateva lingurite, apoi cantitatea va creste. Se poate pregati marul si la abur, blenduit cu compotul rezultat.

Ulterior, se introduc si alte fructe, proaspete sau la abur, pregatite in acelasi fel. Fructe introduse uterior: pere, banane, prune, piersici, caise, nectarine. Toate aceste fructi trebuie decojite si introduce treptat, apoi se prepara combinatii din acestea.

Nu se adauga miere sau zahar in pireurile de fructe. Dupa ce se introduc pireurile simple, iar bebelusul s-a obisnuit cu consistenta mai pastoasa, se poate adauga biscuit fara gluten sau 1-2 masuri de cereale adaptate varstei. Treptat, masa de fructe inlocuieste a doua masa de lapte.

ALTE INFORMATII legate de diversificare

Este de preferat ca diversificarea sa se faca incepand cu legumele. La interval de doua saptamani, se introduc si fructele. Exemplu: la trezire lapte, ora 10 gustare de fructe cu biscuiti, pranz pireu de legume cu carne sau galbenus de ou + supa, ora 16-17 gustare de branza de vaci sau iaurt cu diverse adaosuri, masa de seara lapte.

Se modifica treptat consistenta alimentelor in functie de preferintele sugarului, nu se mai dau pireuri asa fine, de preferat legume maruntite cu furculita. Dupa varsta de 1 an se pot da bucatele intregi de legume sau fructe (taiate subtire si, dupa caz, fierte foarte bine), se incurajeaza sugarul sa manance singur. Mare atentie la pericolul de a se ineca sau de a aspira bucati prea mari. Se tine cont si de eruptia dentara.

Diversificarea La Un An

Diversificarea la un an

La 11-12 LUNI in diversificare, meniul e bine echilibrat: 2 mese de lapte san sau lapte praf formula de continuare (dimineata si seara), gustare de fructe, masa de pranz, gustarea de dupa-masa. Laptele de vaca nu este recomandat ca masa singura ci doar in preparate (gris cu lapte, taitei cu lapte, budinci facute in casa).

Se prefera o alimentatie simpla, bine pregatita termic si necondimentata. Dupa varsta de 1 an se pot introduce : oul intreg (plus albusul), capsunele (atentie la eventualele alergii), kiwi, cirese (atentie la samburi), struguri (atentie la seminte), alte fructe care contin seminte. Se poate pune adaos de sare sau zahar insa moderat, miere de albine poliflora.

Recomandari diversificare pana la 3 ani

Pana la varsta de 3 ani nu se recomanda mezeluri, came tocata (sarmale, ardei umpluti) nuci, seminte, alune, arahide, bomboane (risc de aspiratie), dulciuri (prajituri din comert). Se prefera prajiturile facute in casa, fara adaosuri de conservanti si alte substante.

Nu se dau bauturi carbogazoase. inclusiv apa minerala, ceaiuri de genul celui negru sau verde, mancaruri condimentate, ketchup, slanina, peste afumat sau carne afumata, muraturi, fasole boabe, varza acra.

Trecerea la alimentatia obisnuita a familiei se face treptat in functie de toleranta digestiva a copilului. Nu se dau alimente grase, prajite, afumate de tip fast-food.

Diversificare Copii

Atentie in diversificare la urmatoarele:

Atentie la modul de preparare al alimentelor: spalare, taiere, timpi de fierbere sau coacere corespunzatori. Nu se dau carnuri insuficient preparare, sau in sange. Laptele de vaca se fierbe inainte, timp de 5- 10 minute si apoi se foloseste in preparate.

Alimentele se pastreaza la frigider maxim 48 ore, se recomanda ca fiecare masa sa fie pregatita proaspat, cu produse proaspete.

Vasele din care mananca copilul sunt spalate bine cu apa si detergent si clatite foarte bine, tacamurile deasemenea.

Odata cu inceperea diversificarii se poate introduce apa. Apa de baut de preferat apa fiarta si racita sau apa plata.

Articole de pe blog:

Scroll to Top