Jocul „Caleasca imparateasca” sau „Birjarul” la nunta

Cum Se Joaca Jocul Caleasca Imparateasca Sau Birjarul La Nunta

Cum se joaca Jocul „Caleasca imparateasca” sau „Birjarul” la nunta? Acest joc popular se desfasoara in special dupa furatul miresei. Cei pedepsiti fiind mirele, mireasa si cei care au participat la acest obicei.

Se pun 9 scaune in forma de caleasca. Se aleg 9 persoane care se aseaza pe aceste scaune. Fiecare persoana primeste un rol. Apoi se citeste povestea despre imparat si imparateasa. Când una din cele 9 persoane isi aude numele rolului ei, trebuie sa se ridice in picioare si sa inconjoare propriul scaun, iar apoi sa se aseze din nou pe scaun. Daca una din aceste persoane nu este atenta si nu isi aude rolul, va trebui sa bea un pahar cu apa sau vin sau tuica. La auzirea rolului padurea intunecata, publicul va trebui sa spuna in cor: uuuuuuuuuuuuuuu!

Roluri:

Imparatul – Mirele
Imparateasa – Mireasa
Birjarul – o persoana cu conditie fizica buna
2 roti din fata (roata stanga si dreapta)
2 roti din spate (roata stanga si dreapta)
2 cai – doi prieteni
Padurea intunecata – publicul
Caleasca – toate persoanele care alcatuiesc caleasca

Iata cum se desfasoara jocul „Caleasca imparateasca” sau „Birjarul” la nunta

A fost odata ca niciodata, un imparat si o imparateasaImparatul calatorea cu imparateasa lui intr-o frumoasa caleasca, care era condusa de credinciosul lui birjar, cu doi cai mândri. Caleasca calatorea linistita prin padurea intunecata.

Imparatul avea incredere in birjarul lui, pentru ca birjarul ii adusese de fiecare data intregi inapoi din calatorie, la palatul lor frumos. De aceea, nici imparateasa nu se temea sa calatoreasca in aceasta seara prin padurea intunecata.

Dintr-o data s-a zguduit intreaga caleascaCaii s-au speriat si vroiau sa fuga in padurea intunecataImparatul a intrebat ingrijorat:

  • Birjarule, birjarule, dragul meu birjar, preaiubitul meu birjar…ce s-a intâmplat cu caii? S-a rupt cumva roata stânga din spate când ai trecut peste pietris?

Birjarul raspunse imparatului:

  • Nu, imparatul meu, eu cred ca a fost mai degraba roata dreapta din spate. E totul in ordine cu imparateasa?

In urma acestei intrebari, imparateasa raspunse birjarului:

  • Birjarule, birjarule, dragul meu birjar, preaiubitul meu birjar…mie mi s-a parut ca s-a rupt roata dreapta si roata stânga din fata. E totul in ordine cu caii? Ar fi pacat daca ar fugi in padurea intunecata.

Birjarul raspunse imparatesei:

  • Nu, imparateasa mea, caii sunt doar nelinistiti. Voi cobori din caleasca ca sa linistesc

Imparatul raspunse birjarului:

  • Birjarule, birjarule, dragul meu birjar, preaiubitul meu birjar… ai grija sa nu te ranesti când cobori din

Birjarul raspunse imparatului:

  • Nu, imparate, voi avea grija! Dupa ce ma voi uita la cai, ma voi uita la roti, ma voi uita sa vad daca caleasca este inca intacta.

Continuarea jocului „Caleasca imparateasca” sau „Birjarul” la nunta

Birjarul a coborât din caleasca si a mers la cai pentru a-i linisti. Apoi birjarul a inconjurat caleasca, a controlat roata dreapta din fata, iar apoi roata dreapta din spate, apoi roata stânga din spate si roata stânga din fata, si in sfârsit intreaga caleasca. Apoi birjarul s-a urcat in caleasca, a luat haturile in mâna si a inceput sa conduca caleasca.

Imparatul isi privi imparateasa si apoi il intreba pe birjar:

  • Birjarule, birjarule, dragul meu birjar, preaiubitul meu birjar…care dintre roti a fost rupta?

In urma acestei intrebari, birjarul raspunse imparatului:

  • Nu a fost roata dreapta din fata, nici roata stânga din spate, sau roata dreapta din spate, sau cea stânga din fata. Caleasca este in ordine. Probabil a fost doar o creanga mare care a atins caleasca si a speriat

Imparateasa spuse birjarului:

  • Birjarule, birjarule, dragul meu birjar, preaiubitul meu birjar…deci putem acum sa iesim din aceasta padure intunecata si sa mergem in palatul nostru?

Birjarul raspunse imparatesei:

  • Bineinteles imparateasa mea! In curând vom ajunge cu bine acasa. Voi grabi caii ca sa putem iesi cât mai repede din aceasta padure intunecata.

Birjarul a grabit caii, iar caleasca a inaintat rapid iesind din padurea intunecata si s-a indreptat spre curtea palatului. Birjarul cobori din caleasca,  ii ajuta pe imparat si imparateasa sa coboare din caleasca, a dus caii in grajd, si a controlat inca o data roata dreapta si stânga din fata, si roata dreapta si stânga din spate. Imparatul si imparateasa au fost foarte multumiti de birjarul lor.

Si daca nu au murit pâna astazi, inseamna ca imparatul, imparateasa, birjarul, caii si caleasca vor mai trai in palatul lor din fata padurii intunecate, si vor mai calatori cu caleasca lor.

Articole de pe blog: