Versuri „Rugaciune” de Mihai Eminescu

Mihai Eminescu Verusri Rugaciune

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat cel mai important reprezentant al literaturii române din secolul al XIX-lea. El s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, România și a murit la 15 iunie 1889, la vârsta de 39 de ani, în București, România.

Versuri „Rugaciune” de Mihai Eminescu

Craiasa alegandu-te,
Ingenunchem rugandu-te,
Inalta-ne, ne mantuie
Din valul ce ne bantuie;
Fii scut de intarire
Si zid de mantuire,
Privirea-ti adorata
Asupra-ne coboara,
O, Maica prea curata
Si pururea fecioara,
Marie!

Noi, ce din mila sfantului
Umbra facem pamantului,
Rugamu-ne-ndurarilor
Luceafarului marilor;
Asculta-a noastre plangeri,
Regina peste ingeri,
Din neguri te arata
Lumina dulce, clara,
O, Maica prea curata
Si pururea fecioara,
Marie!

Versuri „Rugaciune” de Mihai Eminescu – melodie Paula Seling – Rugaciune

Ce este rugaciunea?

Rugăciunea este o formă de comunicare spirituală sau religioasă prin care o persoană își adresează gândurile, sentimentele, emoțiile și cererile către o divinitate sau o forță spirituală. Rugăciunile pot fi rostite verbal, scrise sau făcute în tăcere, iar scopul lor poate fi de a cere ajutor, protecție, îndrumare, iertare sau mulțumire. În funcție de tradiția religioasă sau spirituală, rugăciunile pot fi standardizate sau personalizate și pot fi parte a unor ritualuri sau ceremonii specifice.

Eminescu a fost recunoscut pentru poezia sa profundă și complexă, în care a abordat teme precum dragostea, natura, mitologia, istoria și societatea. Printre cele mai cunoscute poezii ale sale se numără „Luceafărul”, „Mai am un singur dor”, „Doina”, „Scrisoarea III”, „Ce te legeni”, „Floare albastră”, „Dorința” și multe altele.

În timpul vieții sale, Eminescu a lucrat ca jurnalist și a fost implicat în politică. El a fost editorul unor importante publicații precum „Timpul” și „Convorbiri Literare”. Eminescu a fost și un susținător al mișcării naționale române și a luptat pentru independența culturală a României. Astăzi, Eminescu este considerat un simbol al culturii și identității românești, iar opera sa este studiată și apreciată în întreaga lume.

Articole de pe blog: