Ghid cununie civila Brasov – tot ce trebuie sa sti! Mirii sunt concentrați pe nuntă și nu prea acordă importanță cununiei civile. Fara oficierea cununiei civile, cununia religioasa nu se poate face. Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont pentru organizarea cununiei civile la Brasov.
UPDATAT 25.05.2022
Rezervare data și oră pentru încheierea căsătoriei civile la Primaria Brasov – AICI
Programarea online nu este obligatorie în vederea încheierii căsătoriei.
ATENŢIE!
Serviciul online de programare a căsătoriilor nu elimină cerinţa legală ca ambii soţi să se prezinte în termenul legal, în faţa ofiţerului stării civile, pentru a completa declaraţia de căsătorie şi a prezenta actele necesare.
Rezervarea se face cu cel puţin 12 zile înainte de data oficierii căsătoriei.
În cazul în care căsătoria va fi cu un cetăţean străin informaţii privind actele necesare şi programarea oficierii se obţin exclusiv la sediul Stării civile Brașov.
IMPORTANT:
1. Căsătoria se încheie după expirarea termenului de 10 zile, respectiv începând cu a 11-a zi de la depunerea declarației de căsătorie, dar nu mai târziu de a 30-a zi de la data când a fost făcută declarația de căsătorie.
2. La depunerea actelor este obligatorie prezenţa ambilor soţi.
Puncte importante cununie civila Brasov
Stabileste data cununiei civile din Brasov
Primul lucru pe care ar trebui să îl stabilești este data cununiei civile. Cel mai bine ar fi să te sfătuiești cu toți cei dragi înainte de a stabili ziua și ora oficierii căsătoriei. De asemenea, trebuie să ții cont și de programul de la Starea Civilă, dar și de ora la care invitații pot ajunge la eveniment.
Cele mai multe cununii civila la Brasov au loc sambata. Trebuie să reții că trebuie să depui actele la primărie la exact 10 zile lucrătoare de la data la care planifici să ai cununia, incluzând ziua depunerii și ziua efectivă în care te vei căsători. Cel mai sigur ar fi să suni la Starea Civilă unde vă veți căsători pentru a vă comunica exact data când să mergeți pentru a avea cununia într-o zi anume.
La depunerea actelor trebuie sa fiti amadoi prezenti, nu se poate realiza depunerea prin imputerniciti. Trebuie să mergeți cât mai devreme la starea civilă daca va doriti o ora anume pentru oficierea cununiei civile. Obiceiul care se practica este “primul venit, primul servit”.
Acte necesare programare cununie civila Brasov
Cetateni romani
( pentru cetăţenii români cu domiciliul în România)
- Actele de identitate ale viitorilor soţi – originale şi copii;
- Certificatele de naştere ale viitorilor soţi – originale şi copii;
- Certificate medicale prenupțiale privind starea sănătăţii, valabile 30 zile, care trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana „se poate” sau „nu se poate” căsători;
- Documente din care să rezulte desfacerea căsătoriei anterioare dacă este cazul (certificat de deces sau sentinţa de divorţ) – originale şi copii;
- Declaraţie soţi căsătorie
- Anexă declaraţie căsătorie
Precizări cununie civila Brasov:
- Declaraţia de căsătorie se face personal de către viitorii soţi , în scris , la primăria locului de domiciliu sau de reşedinţă al unuia dintre ei, cu 10 zile calendaristice, înainte de ziua oficierii căsătoriei(se ia în calcul atât ziua depunerii actelor cât şi ziua oficierii căsătoriei).
Cetateni straini
(când unul dintre viitorii soţi este cetăţean străin)
Actele necesare pentru cetăţeanul străin :
1. Paşaport în original şi în copie xerox;
2. Certificat de naştere în original, în copie xerox legalizată şi traducere în limba română, legalizată;
3. Actele în original din care să rezulte desfacerea căsătoriei anterioare (dacă este cazul), Aceste acte pot fi :
– certificatul de deces al fostului soţ în original;
– sentinţa de divorţ rămasă definitivă şi irevocabilă în original;
– certificatul de naştere sau de căsătorie cu menţiunea de desfacere a căsătoriei în original.
4. Adeverinţă de domiciliu şi stare civilă de la primăria de domiciliu şi traducere legalizată în limba română;
5. Dovadă eliberată ori autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare acreditate în România din care să rezulte că îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în România cu excepţia cetăţenilor statelor cu care România a încheiat tratate, convenţii sau acorduri de asistenţă juridică, se pot prezenta documente eliberate de autorităţile competente din ţările respective;
6. Declaraţia dată pe proprie răspundere, autentificată de un notar public, din care să rezulte că viitorul soţ, cetăţean străin sau apatrid nu este căsătorit şi îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în România, în cazul în care dovada prevăzută la aliniatul precedent nu poate fi obţinută întrucât statul respectiv nu are misiune diplomatică sau oficiu consular acreditat în România.
7. Certificatul medical privind starea sănătăţii (prenupţial) – valabil 14 zile;
Precizari suplimentare acte cetatean strain:
- Dacă actele prezentate de cetăţeanul străin sunt emise de un stat menbru al Convenţiei de la Haga din 05 octombrie 1961 acestea trebuie să aibă aplicată Apostilla Conventiei de la Haga din 05 octombrie 1961;- Dacă actele prezentate de cetăţeanul străin sunt emise de un stat care nu este membru al Convenţiei de la Haga din 05 octombrie 1961 acestea trebuie să fie supralegalizate;- Dacă actele prezentate de cetăţeanul străin sunt emise de un stat cu care România are încheiate tratate/convenţii/acorduri de asistenţă juridică acestea sunt scutite de apostilare sau supralegalizare;- Traducerile şi legalizările se fac la notar în România.
- Declaraţia de căsătorie se face personal de către viitorii soţi, în scris, la primăria locului de domiciliu sau de reşedinţă al unuia dintre ei , cu 10 zile calendaristice, înainte de ziua oficierii căsătoriei(se ia în calcul atât ziua depunerii actelor cât şi ziua oficierii căsătoriei).
Actele necesare pentru eliberarea certificatului de căsătorie
(în locul celui furat, distrus sau pierdut)
- Actul de identitate, în original şi copie xerox;
- Vechiul Certificat de căsătorie, în original;
- Procură specială, în original (în cazul solicitării certificatului prin împuternicit).
- De stiut:
- Cererea se depune la primăria care are în păstrare actul de căsătorie sau la primăria de domiciliu a petiţionarului, personal sau prin împuternicit cu procură specială.
- Procura dată la notar în străinătate trebuie să fie apostillată sau supralegalizată, după caz, iar traducerea acesteia să fie autentifică de către un notar din România;
Programarea cununie civila la Primaria Brasov
Sef Serviciu Stare Civila Brasov
- Inscrierile in audienta la Sef Serviciu Stare Civila se fac la adresa: Bdul Eroilor, nr. 8, Serviciul Stare Civila, parter, camera 28
- Telefon: 0268 416550 – int.117
- Luni: 14:00 – 15:00 Miercuri: 09:00 – 10:00
Serviciul stare civilă / birou căsătorii Primaria Brasov
- Adresă: B-dul. Eroilor, nr. 8
- Telefon: +40 268 416.550 tasta 9 int. 168, +40 268 405.000 tasta 9 int. 168
- E-mail: casatorii@spclepbv.ro
PROGRAM DE LUCRU CU PUBLICUL BIROU DEPUNERI DECLARAȚII DE CĂSĂTORII
Luni: 08:30-11:30
Marți: 08:30-11:30
Miercuri: 08:30-11:30 OFICIERI CĂSĂTORII: 12:00 – 13:00
Joi: 08:30-11:30 si 15:00-18:30 OFICIERI CĂSĂTORII: 12:00 – 13:00
Vineri: 08:30-11:30 OFICIERI CĂSĂTORII: 12:00 – 13:00
Sâmbătă: oficieri căsătorii, în funcție de numărul de solicitări
Duminică: oficieri căsătorii, în funcție de numărul de solicitări
Taxe cununia civila Brasov
S.P.C.L.E.P. Brasov, C.U.I. 17773744
Trezoreria Municipiului Brașov: RO15TREZ13121G330800XXXX
Taxe oficiere căsătorie
- Permisiune foto-video: 40 lei
- Oficiere căsătorie sâmbătă: 150 lei
- Oficiere căsătorie duminică: 320 lei
- Oficiere căsătorie în afara sediului instituției: 1000 lei
Lucruri importante de stiut cununie civila Brasov
Formulare completate de solicitant
1.Actele se depun și se completeză declarația de căsătorie cu 10 zile calendaristice înainte de data oficierii căsătoriei, luându-se în calcul atât ziua depunerii actelor cât şi ziua căsătoriei.
2.La depunerea actelor este obligatorie prezenţa ambilor soţi.Contravenţii
1) Constituie contravenţie la regimul actelor de stare civilă următoarea faptă (Legea 119 /1996, republicată, art.66)
f) omiterea declarării, în faţa ofiterului de stare civilă, a unor date referitoare la starea civilă a persoanelor sau declararea lor în mod inexact.
Foarte important!
Persoanele pe care le doriti ca sa fie fie martorii la cununia civila (cei care vor semna actele alaturi de voi) este obligatoriu ca sa aibe la ei cartile de identitate in original. Nu pot fi martori cetatenii care prezinta permise de conducere, pasapoarte sau alte acte oficiale.
Nu uita de certificatul prenuptial
Cel mai bine ar fi să te programezi la medicul de familie fix cu o zi înainte de depunerea actelor pentru cununie deoarece certificatul medical prenupțial este valabil doar 24 de ore – adică nu te mai poți prezenta mai târziu la primărie pentru depunerea actelor.
De asemenea, cununia civilă nu poate avea loc la mai puțin de 10 zile și la mai mult de 14 zile de la emiterea certificatelor prenupțiale (incluzând data eliberării și ziua căsătoriei), așa că va trebui să știi să comunici doctorilor data de eliberare ce ar trebui să fie trecută pe acestea.
Pentru analize ar fi bine să te interesezi dinainte dacă se oferă rezultatele pe loc sau peste câteva zile (sunt necesare analizele de sânge pentru depistarea virusului HIV și a sifilisului și o radiografie pulmonară pentru depistarea tuberculozei).
Poate fi mai avantajos, pentru a economisi timp, sa cereti emiterea certificatului prenuptial la laboratorul unde ati facut si analizele. Exista laboratoare care pot elibera acest act, dar in acelasi timp exista laboratoare care nu pot elibera astfel de formulare, deci trebuie sa va interesati inainte.
Ghid cununie civila Brasov. Sfaturi si acte cununie civila Primaria Brasov. Ce trebuie sa stii pentru oficierea cununiei civile in Brasov.
Cere o ofera foto pentru cununia civila!
Fotograf pentru ziua cununiei civile din zona Brasov
Daca sunteti in cautarea unui fotograf cununie civila, ati ajuns unde trebuie.
Puteti solicitata oricand o oferta pentru servici foto sau video pentru ziua cununiei civile. Realizam fotografii la primarie inainte si dupa ceremonie si poze in parc cu voi si invitatii din ziua cununiei civile.
Numarul fotografiilor livrate este intre 2500 si 4000, in functie de numarul de persoane de la nunta si de durata evenimentului. Noi fotografiem toate momentele, fiind siguri ca vom surprinde tot ce este important din ziua nuntii. Toate fotografiile pe care le primiti de la noi din ziua nuntii, sunt editate (culori, luminozitate, contrast, incadrare).
Primele fotografii din ziua nuntii le veti primi la 24-48 de ore (in general mai repede), le vom posta cu acordul vostru pe facebook. In acest fel toata lumea va putea sa se bucure pentru voi si sa va transmita sincerele felicitari. Toate fotografiile de la nunta le veti primi la 3-4 zile de la eveniment, pe un link de descarcare.
Fotografia a fost intotdeauna o pasiune pentru noi, iar filmarea a venit ca o manusa, pentru ca se completeaza una pe cealalta. La nivel profesionist foto si video facem de mai bine de 9 ani. Experienta la nivel profesional pentru editarea foto-video fiind de peste 11 ani. Oricata experienta ai avea in acest domeniu, este important ca tot timpul sa inveti si sa iti doresti ca de la o nunta la alta sa fi mai bun decat inainte.