Obiective foto pentru fotografia de nunta

Obiective Foto Pentru Fotografia De Nunta

Fotografia de nuntă este unică prin faptul că cuprinde mai multe genuri de fotografie: modă, portret, arhitecturală – peisaj, de produs, macro, de familie. Iata in continuare ce obiective foto folosesc pentru fotografia de nunta.

In acest ghid de obiective foto pentru fotografia de nunta, va sugerez cele mai bune distante focale pentru fiecare utilizatori Canon, Nikon și Sony. Personal folosesc Canon inca de la inceput, de acum 9 ani de zile.

Obiective Foto Folosite Pentru Fotografia De Nunta

Obiective foto pentru fotografia de nunta cu diafragma fixa sau variabila?

In primul rand diafragma obiectivului sa fie constanta pe toata distanta focala. Ce inseamna asta? Atunci cand zoom-ezi (schimbi distanta focala de ex de la 24mm la 50mm) lumina care intra in obiectiv este important sa ramana la acceeasi valoare. Daca folosesti un zoom cu difragma variabila, atunci cand vei schimba distanta focala se va schimba si cantitatea de lumina care ajunge la senzor, deci va trebui sa schimbi si timpul de expunere, pentru a avea acceeasi luminozitate in imagine.

Obiectivele cu diafragma variabila sunt mai ieftine si sunt folosite in general de amatori. Obiectivele cu diafragma fixa, sunt folosite in general de profesionisti, fiindca au o calitate mai buna a imaginii.

Care sunt cele mai bune obiective pentru fotografia de nuntă și evenimente?

  1. Zoom standard de 24-70 mm f/2.8 : obiectivul ideal pentru orice moment al nuntii, pe care orice fotograf incepator sau profesionist ar trebui sa il aiba in trusa lui.
  2. Teleobiectiv 70-200 mm f/2.8: Perfect pentru portrete și neclaritate creativă a fundalului (bokeh), folositor in momentele in care nu ai multa libertate de miscare
  3. Unghi larg 16-35 mm f/2.8 (sau similar): perfect pentru biserică, recepție și fotografii de grup, cand vrei sa prinzi cat maim ult in cadru pentru a recrea ambianta.
  4. Obiectiv macro de 100 mm: pentru prim-planuri ale inelului și decorațiunilor de la sala de nunta si nu numai.
  5. Obiectiv fix larg 35 mm f/1.4: distanța focală clasică pentru fotografii sincere, cu o deschidere largă pentru a gestiona lumina slabă și pentru a oferi o neclaritate plăcută a fundalului.
  6. Obiectiv fix tele 85 mm f/1.4: lentila clasica folosita pentru portretele din ziua nuntii, cand iti doresti un fundal cat se poate de difuz si cremos.
Aparat Foto Crop Sau Full Frame Pentru Fotografia De Nunta

Aparat foto crop sau full frame pentru fotografia de nunta?

Peste 95% (inclusiv eu) din fotografii de nunta pe care ii cunosc, folosesc exclusiv aparate foto full-frame. Nu există niciun motiv pentru care să folosiți o cameră APS-C sau MFT. Deși calitatea este bună in conditii de iluminare buna, cand dispare lumina, apare zgomotul de imagine. Intotdeauna senzorii fullframe, vor “aduna” mai multa lumina, comparativ cu un sensor crop. Un alt avantaj ar fi numarul de pixeli, care in general la camerele cu sensor intreg,  va fi mai mare. Aceasta te ajuta se crop-uiesti imaginea in editare, fara sa pierzi prea multa calitate.

Zoom standard de 24-70 mm f/2.8 | Obiective foto pentru fotografia de nunta

Este obiectivul foto ideal pentru orice moment al zilei nuntii, fara a fi luat prin surprindere. Este suficient de „larg” pentru majoritatea interioarelor, dar suficient de „lung” pentru portrete improvizate și fotografii în cuplu. Nu uitati acesta este obiectivul foto perfect pentru fotografia de nunta.

Comparatie Obiective Foto 24 70mm Oentru Fotografia De Nunta

Am folosit in trecut obiectivul foto Canon EF 24-70mm F2.8 II L USM, cand fotografiam pe DSRL, insa de cand am trecut pe mirrorless l-am schimbat cu obiectivul Canon RF 24-70mm F2.8 L IS USM, pentru ca mai apoi sa ma opresc la Canon RF 28-70mm F2 L USM.

Am ales ultima varianta pentru ca are o difragma mai deschisa, care imi permite sa fotografiez in lumina mai slaba si sa creez un fundal mai difuz, mai placut pentru ochi. Desi am pierdut 4mm de distanta focala, am castigat un obiectiv unic in acest moment pe piata foto.

Cand folosesc distanta focala 24-70mm?

Aproape in fiecare moment al nuntii de la pregatiri, la intalnirea mirilor, cununia cicivla sau religioasa si bineinteles la petrecerea de la sala. Poti fotografia linistit o nunta numai cu acest obectiv versatil.

Teleobiectiv 70-200 mm f/2.8 | Obiective foto pentru fotografia de nunta

O minune de obiectiv ce creeaza un bokeh (fundal neclar) superb la f/2.8, , iar compresia pe care o obții atunci când ai mărit de la 150-200 mm oferă imaginii tale un aspect greu de obținut cu orice alt obiectiv. De asemenea, vă permite să vă apropiați de acțiune fără a deranja pe nimeni. De asemenea, 70-200mm vă permite să surprindeți momente emotionate, de la lacrimile de la o taina cununiei până la râsetele de la o recepție de nuntă.

Comparatie Obiective De Nunta Ef 70 200 Vs Rf 70 200

Pana anul trecut am folosit timp de 7 ani un singur obiectiv ce se incadreaza in aceasta distanta focala: Canon EF 70-200mm F2.8L IS II USM. Un tanc de obiectiv, realizat la exterior din metal, unul dintre cele mai vandute obiective. Intradevar era un obiectiv greu de aproape 1,5kg, insa calitatea imaginii facea sa para usor ?A fost o placere sa il folosesc, iar valoarea de revanzare a scazut foarte putin, comparativ cu pretul de achizitie.

De anul trecut am trecut la Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM. Calitatea imaginii este mai buna, este mai compact si mai usor, ceea ce este de mare ajutor.

Cand folosesc distanta focala 70-200mm?

In partea de final la pregatrea mirilor. Cand vreau sa creez un fundal difuz, in care mirele sau mireasa ies in evidenta. In fotografiile de grup din parc, dupa cununia civila, in majoritatea timpului din biserica, unde nu ma pot misca in voie. La sala, pentru fotografii de familie, sau pe ringul de dans cand doresc sa izolez o pereche. Sa nu uitam de fotografiile de la sedintele foto save the date sau trash the dress, cand acest teleboectiv ajuta foarte mult, fara a fi nevoit sa schimbi des cu alta lentila. Distanta focala de 70-200 este perfecta pentru fotografia de portret.

Unghi larg 16-35 mm f/2.8 | Obiective foto pentru fotografia de nunta

Cateodata, obiectivul foto 24-70 nu este sufficient de larg pentru a prinde in cadru tot cee ace iti doresti. Unghiurile ultra largi (ultrawide) ajuta la capturarea mediului inconjurator. Cand fotografiezi intr-o locatie de nunta care iti ofera un peisaj incantator, poate fi de un real ajutor. Fotografia de nuntă și de evenimente combină de obicei o varietate de stiluri, de la portrete la fotografii de grup și de la fotografii de detaliu la interioare mari. Nu știi întotdeauna cât de mare (sau mic) va fi locul, unde vei putea sta și cât de departe poți ajunge. Un zoom ultra-larg te poate scoate cu adevărat din probleme, mai ales dacă trebuie să faci o fotografie de grup mare într-un spațiu restrâns.

Comparare Obiective ultrawide

Am inceput cu Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM, fiind un obiectiv cu o diafragma fixa la un pret accesibil. Dezavantajul acestui obiectiv sunt colturile, care pot fi distorsionate, in ceata sau prea inchise ( apare vignietarea). Acesta a fost motivul pentru care l-am schimbat succesiv de-a lungul anilor, cu ultima varianta. M-am oprit la Canon EF 16-35mm f/4L IS USM pentru ca intrunea toate punctele pe care mi le doream. Colturi clare (sharp), intunecare a colturilor mica (vignietare aproape insesizabila dupa aplicarea corectiilor de profil ale lentilei in lightroom). Distorsiunile sunt cat se poate de bine controlate pentru acest obiectiv.

Cand folosesc distanta focala 16-35mm?

Atunci cand spatiul este mic, acest obiectiv este cat se poate de folositor, mai ales atunci cand nu poti face acel pas in spate pentru a prinde mai mult in cadru. Folosesc aceasta distanta folocala pentru fotografiile de grup, in biserica la taina cununiei si la petrecerea de la sala. La locatia de nunta cand vreau sa prind in cadru toate decoratiunile de nunta, pe ringul de dans cand lumea se distreaza de minune. Sa nu uitam de hore si de sarbe, care sunt des intalnite la noi.

Fotografii Macro La Inele In Ziua Nuntii

Obiectiv macro de 100 mm

Dacă mirii tăi cheltuiesc mii de lei pentru detaliile unei nunți, cu siguranță vor aprecia că surprinzi evenimentul în detaliu. Cu un obiectiv de tip macro, puteți captura fotografii detaliate cu aceeași calitate și detalii ca și reclamele de produse din reviste.  Acest tip de obiectiv iti permite sa te apropii mai mult ca oricare alt obiectiv. In acest fel veti surprinde orice detalii care sunt importante in ziua nuntii, fara efort.

Primele fotografii de timp macro le-am realizat cu obiectivul Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM. Un obiectiv ieftin care isi face treaba. Dezavantajul acestuia este lipsa stabilizarii de imagine, care in  acest caz poate face diferenta. Cand nu ai timp sau lumina nu este cea mai potrivita, stabilizarea imaginii te ajuta mult. Acum folosesc un obiectiv foto Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM. Aceasta este ultima varianta de la Canon. Obiectivul este foarte sharp, imaginile produse fiind fantastice. Obiectivul are cea mai buna stabilizare de imagine , comparativ cu ultimele variante produse de Canon.

Cand folosesc distanta focala 100mm?

La pregtirile mirilor, cand doresc sa captez detalii care conteaza pentru miri. La fotografierea verighetelor si la detaliile de la sala. Uneori mai folosesc obiectivul si pe pringul de dans cand doresc sa creez efecte mai speciale cu ajutorul luminilor.

Foto Video Nunta Brasov 9

Obiectiv fix tele sau larg de 35mm sau 85mm cu diafragma F1.4

Aceste doua obiective desi diferite ca distanta focala (wide vs tele) sunt destul de asemenatoare. Magia acestora este crearea acelui fundal difuz (bokeh) din imagine. Care dau farmec imaginilor. Desigur ca aceste obiective pot fi folosite si la diafragma de F2.8, la fel ca zoom-urile mentionate mai sus. Insa nu acesta este sensul folosirii lor. Aceste obiective ar trebui folosite la diafragma maxima, cand capteaza ca mai multa lumina pentru senzorul foto.

Sunt multe variante la toti producatorii pentru aceste distante focale fixe si la diafragme mai deschise sau mai inchise. Retineti: cu cat diagrama maxima va perimite o deschidere mai mare cu atat veti obtine un fundal mai difuz si mai placut ochiului.

Cand folosesc cele doua obiective pentru fotografia de nunta?

Folosesc deopotriva aceste doua distante focale la pregatirile mirilor si in special in momentele cand am timp. Pentru o sedinta foto cu mirii, pe ringul de dans cand nu este aglomerat. Sa nu uitam de sedintele foto de  dinaintea nuntii sau de dupa nunta cu cei doi miri.

Concluzie

Acestea au fost obiective foto pentru fotografia de nunta pe care le folosesc pentru ziua cea mare. Daca doresti sa incepi sa fotografiezi nunti la nivel profesionist. Iti recomand sa testezi un obiectiv inainte de a-l cumpara. In acest fel vei sigur ca alegerea pe care o faci este in cunostinta de cauza. Stiind avantajele  si dezavantajele fiecarei distante focale si implicit al fiecarui obiectiv foto.

Articole asemanatoare:

Vezi mai jos ultimele articole de pe blog

Articole de pe blog: