Obiceiurile si traditiile dinaintea nuntii

Obiceiurile si traditiile dinaintea nuntii de care sa tineti cont inainte d enunta. Pe aceasta pagina veti gasi informatii legate de obiceiurile dinaintea nuntii sau traditiile legate de ziua nuntii, pentru miri, nasi si invitatii de la nunta.

Obiceiurile si traditiile dinaintea nuntii

Fiecare mireasa, inca din copilarie, isi doreste nunta traditionala romaneasca la care a visat dintotdeauna. Cele mai frumoase si emotionante nunti sunt de cele mai multe ori, cele bogate in obiceiuri si traditii. In ziua nuntii, ele vor amuza atat mirii cat si oaspetii. Atunci cand mirele si mireasa provin din zone diferite ale tarii, combinarea traditiilor ambelor zone va oferi multe elemente surprinzatoare.

Obiceiurile si traditiile dinaintea nuntii

Puteti tine cont sa apelati la un fotograf pentru sedinta foto save the date.

Pentru ca romanii sunt un popor cu o istorie bogata si o cultura diversificata, in mare parte, respecta traditiile mostenite din generatie in generatie. Sunt miri care respecta cu sfintenie toate aceste obiceiuri si incep nunta cu mult inaintea ceremoniei propriu-zise. Poporul roman incepe nunta cu cateva zile inainte, o serbeaza si o termina tot cu cateva zile dupa. Nunta traditionala nu este o singura zi, nunta traditionala dureaza chiar si o saptamana, implicand atat mirii, nasii, cat si rudele acestora.

Obiceiurile si traditiile dinaintea nuntii pentru nasi

Care sunt obligatiile materiale ale nasilor legate de nunta

Obiceiurile si traditiile dinaintea nuntii

Dupa cum se spune si se stie, nasii sunt parintii spirituali ai mirilor, iar alegerea lor necesita multa atentie pentru viitorii insuratei. In mod normal, acestia erau alesi dintre nasii de botez fie ai mirelui, fie ai miresei. In nuntile din zilele noastre, sunt alesi prietenii apropiati ai mirilor. Conform Bisericii Ortodoxe Romane, nasii trebuie sa fie cununati religios. Trebuie tinut cont ca rolul de nasi nu este unul intamplator, nelipsit de griji si de implicare fizica si materiala. Casatoria le atribuie nasilor roluri importante.

Din punct de vedere al finantelor, cadoul pe care nasii il ofera tinerilor casatoriti, trebuie sa fie unul consistent. Ei sunt parintii spirituali ai cuplului, dar si cei care ii ajuta pe tinerii casatoriti sa ia decizii si sa puna temelia unei case.

obligatiile materiale ale nasilor legate de nunta

Responsabilitatile nasilor de cununie:

Obiceiurile si traditiile dinaintea nuntii

  • Nasii indruma si ii ajuta pe miri cu pregatirile de nunta si ii sustin pe tot parcursul nuntii si al petrecerii de la restaurant.
  • La anuntarea nuntii, mirii se vor duce in vizita la nasi, cu daruri.
  • Nasul plateste taxa pentru cununia religioasa
  • Nasa ajuta mireasa sa isi aleaga rochia si ii cumpara voalul, fiind prezenta si la „gatitul miresei”.
  • Buchetul nasei si al miresei, sunt deasemenea achizitionate de nasi.
  • In timpul ceremoniei religioase, nasii stau de-o parte si de alta a mirilor, tinand lumanarile.
  • Nasii pun inelele pe degetele tinerilor miri si le iau cununiile de pe cap.
  • Dupa furatul miresei, nasii negociaza rascumpararea mireasei.
  • La petrecere, locul nasilor este la masa mirilor, impreuna cu parintii.
  • De obicei, inaintea aperitivului, nasul spune o rugaciune sau cateva cuvinte in cinstea tinerilor miri
  • La o saptamana de la nunta, are loc o noua slujba, de binecuvantare a noii familii, la care participa nasii si finii. Taxa pentru aceasta slujba este suportata tot de nasi.

Obiceiurile si traditiile dinaintea nuntii

Petitul

Petitul presupune vizita pe care mirele, impreuna cu parintii mirelui o fac viitorilor socri, pentru a discuta detaliile nuntii, dar si zestrea. Atunci se stabileau nasii, data nuntii si obligatiile celor doua familii.

Cererea sau targuiala

Aceasta ar trebui fotografiata sau filmata, pentru a va aduce aminte peste ani. Fotografie de logodna in Brasov. Cererea in casatorie are loc, de obicei, acasa la mireasa. Parintii insurateilor discutau despre logodna si despre ce sarcini va avea fiecare familie in parte, in continuarea discutiilor incepute in timpul petitului. Pe vremuri, daca fata se opunea nuntii, parintii erau nevoiti sa gaseasca tot felul de pretexte pentru a impiedica nunta, pana cand parintii baiatului cedau.

obiceiuri de nunta

Barbieritul mirelui

Printre traditiile de la romani, nelipsite la orice nunta, se numara si barbieritul mirelui. Cavalerii de onoare pregatesc mirele, inclusiv barbieritul lui (in zilele noastre fiind simbolic), semnificand transformarea baiatului in barbat. Apoi, mirele si cavalerii de onoare merg la nasi, impreuna continuand drumul spre mireasa, unde nasa participa la gatitul miresei.

Totul despre gatitul miresei

La gatitul miresei asista nasa, mama, surorile si domnisoarele de onoare, care ajuta mireasa sa imbrace rochia si sa puna accesoriile. Nasa trebuie apoi sa prinda voalul miresei. Dupa pregatirea miresei, mirele vine sa ia mireasa, ii ofera buchetul, iar ea prinde cocardele nasului, nasei si apoi mirelui, urmata de domnisoarele de onoare care ajuta la impartirea cocardelor.

Hora si turta miresei

Dupa punerea cocardelor, nuntasii fac o hora in fata casei sau a blocului, la mireasa. Pe vremuri, hora exprima bucuria parintilor ca fiica lor nu va ramane „fata batrana” si ca paraseste caminul in rochie alba. Finalul horei este marcat de nasa care rupe turta deasupra capului miresei si o imparte oaspetilor.

Alaiul de nunta

Dupa ce hora a luat sfarsit, toata lumea merge spre biserica. Alaiul este deschis de o domnisoara si un cavaler de onoare care duc lumanarile celor doi miri, urmati de nas si de mireasa, apoi de nasa si de mire, socrii mari si socrii mici. Toate femeile din alai trebuie sa stea intotdeauna in stanga barbatilor care le insotesc. Pana la finalul ceremoniei religioase cele doua lumanari nu trebuie sa fie alaturate. Abia cand mirii vor pleca impreuna din biserica, lumanarile vor putea arde una langa cealalta.

Obiceiurile si traditiile dinaintea nuntii. Daca vei fi mire sau mireasa, iata ce are trebui sa sti legat de traditiile dinaintea nuntii.

Ultimele sedinte foto save the date

Scroll to Top