Indatoririle nasilor la botez

Indatoririle Nasilor La Botez
Indatoririle nasilor la botez

Indatoririle nasilor la botez, ce trebuie sa stiti pentru ziua increstinarii. Care sunt obligatiile in calitate de nas si nasa de botez? Ce ar trebui sa cumperi pentru ziua botezului? In continuarea acestui articol veti gasi toate informatiile necesare pentru a nasi un copil.

Cine este nasul/nasa de botez?

Orice persoana care este botezata in numele lui Iisus Hristos si al Sfintei Treimi, de confesiune crestin ortodoxa. In Epistola Intai catre Efeseni, Sf. Ap. Pavel spune: „un Domn, o credinta, un Botez”.

Părintele prof. dr. Ene Branişte – profesor in Liturgica, spune: „Naşii trebuie să fie credincioşi ortodocşi «în vârstă», care asistă pe cel ce vine la Botez, rostesc răspunsurile şi fac dreapta mărturisire de credinţă «în locul şi în numele» celui ce se botează. Esenţial, naşii rostesc Crezul (Simbolul de credinţă niceo-constantinopolitan). Ei sunt garanţi ai celui ce se botează, asumându-şi făgăduinţa solemnă că pruncul (finul sau fina de botez) va fi crescut şi educat ca un adevărat creştin şi că va fi un bun credincios al Bisericii care este Trupul lui Hristos. Naşul trebuie să fie creştin ortodox şi bun credincios, în vârstă (adică nu prunc sau copil) şi de acelaşi sex cu cel ce se botează.”

Cum trebuie alesi nasii pentru botez?

Nasul trebuie sa fie o persoana morala, credincioasa care frecventeaza slujbele bisericii. Nasul sau nasa ar trebui sa fie cununati si nu pot fi de alta credinta sau nu pot fi atei. Pentru ca un om fara credinta si evlavie duhovniceasca nu va putea invata finul botezat in cele ale bisericii. Nu conteaza bogatia materiala a nasilor, ci bogatia spirituala.

Un aspect important este ca fii nasilor nu au voie sa se casatoreasca cu fina, boteazata si invers. Pentru ca prin intermediul Tainei Botezului, pruncii se inrudesc spiritual.

Indatoririle Nasilor La Botez 2

Indatoririle nasilor la biserica – necesare

Bine ar fi ca inaintea botezului, nasii sa tina post, sa merga sa se spovedeasca si sa se impartaseasca. In acest fel cu suflet curat si cu Hristos in inima si in suflet in vor primi pe pruncul botezat.

  • Lumanarea pentru botez. De este baiat cel botezat sa fie de nuanta albastra, de este fata de nuanta roz. Personal cred ca o lumanare alba, simpla este tot ce este nevoie.
  • Ulei de masline – pe care preotul in va binecuvanta, va turna in apa botezului si va unge trupului pruncului inainte de a fi botezat in cristelnita.
  • Crasma – o panza alba in care este scos pruncul botezat din apa. Culoarea alba simbolizeaza curatia imaculata a sufletului noului botezat.
  • Fasa – o bucata ingusta, tot alba de material folosita pentru incingerea pruncului botezat. Aceasta fasa alba este folosita de preot pentru a sterge Sfantul si Marele Mir de pe trupul cel botezat.
  • Trusou pentru copil – care poate contine diverse lucruri: hainute ( recomandabil sa fie cat mai putine si sa aibe capse, pentru a fi usor de imbracat copilul si asa agitat), scutece, servetele umede, caciula, papucei, o paturica moale pe care sa fie asezat copilul.
  • Pentru preot: un prosop alb si sapun. Folosite inainte de botezul copilului si dupa.
  • Nasii sunt cei care platesc slujba botezului. Pe preot, cantaret si pe cei care aduc apa pentru botez.
Punc Botezat

Indatoririle nasilor la biserica – optionale

Urmatoarele indatoriri ale nasilor sunt facultative. Nu sunt necesare pentru ca botezul sa decurga cum trebuie.

  • Nasii aduc o iconita care va fi sfintita si daruita pruncului boteazat. De este fata, o icoana cu Maica Domanului, de este baiat, o icoana cu Iisus Hristos.
  • O cruciulita care va fi asezata pe pieptul noului increstinat. Poate fi din lemn, sau dintr-un metal pretios.
  • Cutiuta pentru parul taiat de preot in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. In mod normal aceasta este prima jertfa a noului botezat pentru Hristos si este pus in cristelnita.
  • Uneori nasii aduc si o sticla de vin la biserica, pentru impartasania finului. Vinul este bine sa fie dulce, pentru a putea fi folosit si cu alte ocazii.
  • Cateodata nasii pun participantilor la Taina Botezului din biserica, cruciulite in piept. O simbolistica ca si la nunta, cand invitatii primesc flori.

Concluzie – Indatoririle nasilor la botez

Totul ce trebuie facut pentru un botez, trebuie facut cu inima curata si deschisa. Cu bucurie si smerenie. Prin aceasta nasii aduc la biserica o noua caramaida pe care se va cladi Biserica vie a lui Hristos. Nas sau nasa nu suntem numai in ziua botezului si apoi uitam de fin sau fina pana la ziua de nastere. Nasul trebuie sa duca cat poate de des la biserica pe cel botezat, pentru a primi Sfanta Impartasanie, trupul si sangele lui Hristos.

Daca parintii l-au nascut pe copil pentru viata trupeasca, nasii il nasc pe prunc pentru viata duhovniceasca. De aceea nasii trebuie sa se ingrijeasca de prunc din punct de vedere spiritual, cum si parintii se ingrijesc de copil pentru a nu ii lipsi ceva pentru viata trupeasca.

Articole de pe blog: