Cu siguranta te-ai intrebat care sunt traditiile de nunta din Romania. M-am gandit sa va ajut, fie ca sunteti viitoare mirese, domnisoare sau cavaleri de onoare, acest articol va este dedicat. Totul in ziua nuntii, 90% dintre evenimente se invart in jurul miresei. De ce? Simplu, ea este aceea care a visat de cand era fetita cum va fi cand va trai ziua cea mare, cand va fi imbracata in miresa. De aceea si multe dintre obiceiurile si traditiile din ziua nuntii sunt legate de mireasa.
Multe dintre traditiile sau obiceiurile din ziua nuntii pe care le vedeti enumerate mai jos, tin de lumea satului si de traditii. Cum le spun de fiecare data si mireselor, nimic nu este obligatoriu. Ziua nuntii voastre trebuie sa fie asa cum v-o doriti voi si viitorul sot. Da, este important sa tinem cont si de parerea nasilor sai a parintilor, pentru ca si acestia au asteptari, ca si voi. Insa prin comunicare, puteti ajunge la un numitor comun. Nu uitati de ce faceti nunta. Sa va bucurati si voi si invitatii si sa va distrati, la un eveniment de neuitat.
Cuprins la traditii de nunta din Romania si intelesul lor
- 1. Bradul
- 2. Barbieritul mirelui
- 3. Gatitul miresei
- 4. Buchetul miresei si florile in piept
- 5. Turta miresei
- 6. Hora miresei
- 7. Verighetele
- 8. Cununile
- 9. Graul sau orezul la iesirea din biserica
- 10. Dansul mirilor
- 11. Furatul miresei
- 12. Gaina la nunta
- 13. Tortul mirilor
- 14. Aruncarea buchetului
- 15. Dezgatirea miresei sau voalul miresei
- 16. Jarteaua
- 17. Hora miresei
- 18. Trecerea peste prag
- Concluzie la traditii de nunta din Romania si intelesul lor
1. Bradul
Bradul de la nunta este un obicei vechi, poate inca de pe vrema dacilor. Bradul este impodobit cu o zi sau doua inaintea nuntii de catre flacai, domnisori de onoare in general. Prietenii mirelui si este asezat in perechi, unul de-a dreapta si unul de-a stanga portii de intrare in curte. Prin acesta toti satenii aflau ca urma o nunta ziua urmatoare in sat. Numele bradului mai poata numele de fedeles. Acesta era asezat la casa mirelui, miresei si a nasilor. Bradul de la nunta era sarbatorit cu muzica si voie buna, bucate si bautura, ca un preambul a zilei nuntii.
Bradul, prin falnicia si culoarea lui vesnic verde simboliza vigoarea, viata si sanatatea tinerilor casatoriti. Merele si colacii ce se prindeau de brad, simbolizau belsugul si rodnicia, cu care mirele si mireasa erau binecuvantati.
2. Barbieritul mirelui
Traditii de nunta din Romania
Barbieritul mirelui este unul dintre obiceiurile vechi care se pastreaza inca. Barbieritul este un gest simbolic ce marcheaza trecerea flacaului la un nou statut, de la flacau la barbat. Barbat insurat, cap de familie, om de nadejde. Barbieritul flacaului este egal ca si insemnatate cu dezgatitul miresei. Atunci domnisoara mireasa, devine femeie, viitoare mama.
Barbieritul mirelui are loc in dimineata nuntii, acasa la parinti. Mirele este asezat pe un scaun, sub care se vor pune banii cu care va fi platit cel care va barbieri mirele. Barbieritul mirelui este facut de obicei de cel mai bun prieten al acestuia. La fel ca si gatirea mirelui in costumul de mire. Dupa ce mirele este gata isi ia binecuvantare de la parinti si face iertaciunea. Mirele isi cere iertare de la parintii inlacrimati pentru tot ce a gresit, iar acestia il imbratiseaza si il binecuvanteaza la inceputul noului drum.
3. Gatitul miresei
Gatitul miresei are loc in dimineata nuntii, inainte ca mirele sa ajunga. Mireasa, este gatita, imbaracata cu rochia de mireasa si toate accesorile de catre domnisoarele de onoare. Acestea sunt de obicei fete nemaritate, prietene ale miresei. Gatirea miresei are loc acasa la parinti, de unde isi va cere iertare si binecuvantare. Acest pas este important in traditia populara pentru ca totul porneste de la binecuvantarea parintilor. Ca si atunci cand s-a facut cererea mainii fetei de la parinti, de carte viitorul ginere.
4. Buchetul miresei si florile in piept
Traditii de nunta din Romania
Mirele alaturi de nasi si intregul alai, cu buchetul in mana, merge acasa la mireasa sa o „cumpere” de la parinti. Acesta este un obicei ce tine mai mult de sat. Vornicul, barbat din partea mirelui negociaza cu barbatii din partea miresei. Aceste oratii de nunta sunt superbe – le puteti gasi aici. De obicei sunt rostite versuri frumoase rimate. Acest dialog face deliciul invitatilor de la nunta. Dupa inchierea acestei negocieri, mirele ii da buchetu miresei si o saruta cu foc.
Florile in piept de obicei sunt puse tuturor invitatilor ce sunt prezenti la nunta, de catre domnisoarele de onoare. Mireasa este aceea care pune in piept flori mirelui, nasului si parintilor si fratilor. Prin aceasta ea isi arata pretuirea ce le-o poarta.
5. Turta miresei
Turta miresei are loc la iesirea din casa a miresei. De obicei se face chiar in fata usii. Acolo mireasa se aseaza pe un scaun si i se aseza voalul pe fata. Nasa ia turta miresei, un colac bogat si frumos impletit si face de trei ori sfanta cruce „In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh” deasupra capului miresei si o rupe in patru parti. Cele patru parti ale turtei sunt aruncate simbolic in cele 4 zari de catre mireasa.
Turta sibolizeaza bogatia, avutia pe care o vor avea tinerii casatori in ziua viata pe care o incep. Iar aruncarea acesteia, semnifica ca vor fi darnici si cu cei din jurul lor.
6. Hora miresei
Urmatorul pas dupa turta miresei, este chiar hora miresei. Lautarii merg de obicei in mijlocul horei unde canta pret de cateva minute pentru nuntasii ce danseaza la hora miresei. La hora miresei poate participa toata lumea invitata la nunta, fiind un prilej de maxima bucurie si mandrie pentru parintii mirilor.
7. Verighetele
Verghetele simbolizeaza infinitul, unirea neintrerupta si vesnica dintre cei doi miri. Acestea sunt asezate in timpul slujbei logodnei de catre prot si nas sau nasa pe inelarul mainii drepte. Mirele primeste verigheta miresei, iar mireasa verigheta mirelui. Toate ca simbol al unirii dintre cei doi si ca binecuvantare al Sfintei Treimi. Dupa care verigehtele sunt schimbate si sunt puse la locul lor pe inelarul mainii stangi de catre nasi.
De multe ori aceasta slujba a logodnei se facea inainte de nunta cu ceva vreme. La acesta sjubla de promisune a Bisericii Ortodoxe, participau viitorii miri, nasii si parintii.
8. Cununile
Taina Cununiei este una dintre cele 7 Sfinte Taine ale Bisericii Ortodoxe. Prin acesta sfanta taina, mirii devin unul in fata lui Dumnezu si sunt binecuvantati cu cele mai frumoase rugaciuni. Momentul culminant dupa binecuvantarea casatoriei lor, este asezarea pe crestetul mirilor de catre nasi si preot a cununiilor. Cununile, sunt simbol al regalitatii. Prin aceasta mirele devine regele miresei, iar mireasa, regina lui. Sunt inaltati pe cea mai inalta treapta pentru a se mantui impreuna. Prin conlucrarea acestora si iubirea dintre ei vor rodi si vor avea fii si fiice. Ce binecuvantare poate fi mai frumoasa decat sa traiesti sa iti vezi pe fii fiilor tai?
9. Graul sau orezul la iesirea din biserica
Traditii de nunta din Romania
Dupa incheierea cununiei religioase, cand mirele si mireasa au deveit sot si sotie, are loc iesirea din biserica. Mirii sunt ultimii care ies din biserica. Atunci cand mirii pasesc pe usa bisericii sa fie aclamati de toti invitatii, sunt imbaiati la propriu cu grau sau orez. Nuntasii arunca graul sau orezul catre miri pentru a le ura bogatie, belsug si copii multi si sanatosi.
10. Dansul mirilor
Dupa ce mirii, nasii si toti invitatii au ajuns la sala se serveste aperitivul. La aproximativ 30 de minute de la servirea aperitivului, in aplauzele invitatilor, mirii se indreapta spre mijlocul ringului de dans pentru a deschide dansul din ziua nuntii lor. Acesta este primul dans al mirilor, in noua lor calitate, de sot si sotie.
Muzica aleasa este dupa preferinta mirilor. De obicei melodiile alese sunt unele lente, gen blues sau vals putin mai ritmat. Mirii mai curajosi, aleg sa realizeze o coregrafie pentru a marca acest moment important.
11. Furatul miresei
Traditii de nunta din Romania
Furatul miresei se intampla pe la jumatatea nuntii spre final. Atunci mireasa este luata de la nunta de catre pretenii mirelui. Acestiaflacai sunt cei care vor negocia mai apoi mireasa. Va recomandam ca furatul miresei sa nu dureze mai mult de 45 de minute. In acest fel mireasa nu va lipsi prea mult de la nunta ei. Mirele va trebui sa ofere o recompensa pentru a-si recapata mireasa si sa faca o pedeapsa. De obicei negociatul pentru mireasa este facut de nas, daca este inainte de orele 12 si de mire daca este dupa orele 12.
12. Gaina la nunta
Gaina la nunta este un dans mai des intalnit in Moldova. Acesta are loc in ultima parte a nuntii. Bucatarul, ospatarii sau invitati de la nunta, iau o gaina jumulita sau nu, cat se poate de neaspectuoasa si o aduc pe ritmul de dans in fata nasilor. Acest obicei are rostul de a aduce prosperitate nasilor. Tineti cont daca va doriti sau nu acest obicei, tot mai rar intalnit in ziua nuntii.
13. Tortul mirilor
Traditii de nunta din Romania
Spre miezul noptii, dupa servirea ultimului fel de mancare este adus tortul mirilor. Atunci lumina in sala de nunta este oprita si tortul mirilor este adus cu mare fast in fata mirilor. Mirii impreuna cu nasii, vor taia tortul, care va fi mai apoi impartit invitatilor de la mese. De obicei un moment amuzant este cand mirii se manjesc cu frisca unul pe altul, sau chiar pe nasi, spre deliciul invitatilor.
14. Aruncarea buchetului
Aruncarea buchetului miresei va sfatuim sa aiba loc la scurt timp dupa ce torul este adus. Daca va trece mult timp dupa ce tortul a fost adus, invitatii de la nunta voastra vor incepe sa plece. Vornicul, DJ-ul sau solistul de la formatie va chema toate fetele nemaritate pe ringul de dans pentru a prinde buchetul miresei. Cea care va prinde buchetul de mireasa, va fi urmatoarea mireasa. Un mod frumos de a fi ceruta in sotie este cand fata prinde buchetul de mireasa. Asa ca ar fi bine sa fiti pregatiti baieti, daca va doriti o fata de sotie.
15. Dezgatirea miresei sau voalul miresei
Traditii de nunta din Romania
Dupa ce mireasa si-a aruncat buchetul, urmeaza dezagatirea miresei. Aici voalul miresei este luat si mutat la fata care a prins buchetul. Dezgatirea miresei este facuta de catre nasa. Tot nasa este cea care va pune pe capul miresei un batic, esarfa sau palarie. Prin acest obicei domnisoara mireasa, devenea muiere, femeie casatorita si viitoare mama. De acum inainte ea era cea care va tine o gospodarie si se va ingriji de casa.
16. Jarteaua
Jarteaua miresei este un obicei imprumutat din occident. Mireasa se aseza pe un scaun, iar mirele va trebui sa scoata cu dintii, fara a se ajuta pe maini, jarteaua miresei. Este un obicei amuzant, care este pe deliciul invitatilor de la nunta. Dupa ce mirele a scos de sub rochia miresei jarteaua, sunt chemati pe ringul de dans toti flacaii care doresc sa se casatoreasca. Mirele arunca jarteau miresei, iar cel care prinde acesta jartea, va fi considerat urmatorul flacau care se va casatori.
17. Hora miresei
Traditii de nunta din Romania
Hora miresei este ultimul obicei care are loc la sala de nunta si marcheaza in mod simbolic sfarsitul nuntii. Mireasa este luata la dans de catre nas, iar nasa cu un tava in mana aduna banii. Oricince doreste sa dasesze cu mireasa pentru ultima oara, va platit cat va considera. Hora miresei se incheie atunci cand mireasa este luata la dans de mirele ei.
18. Trecerea peste prag
Trecerea miresei peste prag de catre mire are o insemnatate cu totul aparte. Pragul este ultimul obstacol inainte de consumarea casatoriei dintre cei doi miri. Un ultim „hop” pe care mirele trebuie sa il treaca pentru a incepe noua viata cu a sa sotie.
Concluzie la traditii de nunta din Romania si intelesul lor
Totul din perioada nuntii este plin de simbolistica. Cel putin in lumea satului, unde totul a inceput cu logodna de Dragobete a flacaului si a fetei. Este o perioada minunata din viata oricarui cuplu, care trebuie traita, pentru ca mai apoi sa poata fi povestita. Povestea din ziua nuntii este documentata de noi, fotograful si cameramanul de eveniment. Suntem langa voi inainte de nunta cu sfaturi si pareri cat se poate de obiective, pentru a va ajuta sa luati deciziile cele mai bune din ziua nuntii voastre. Fiti practici in toate hotararile legate de ziua nuntii si puneti-va si in pielea celorlati, fie ca sunt nasi, parinti sau invitati de la nunta.
Nu uitati, nunta trebuie sa fie un prilej de veselie, bucurie si implinire, pentru voi si toti cei care va sunt alaturi. Sa incepem!